10 ton paprika’s gestolen uit kas in Almería

In november vond er een diefstal plaats van 10.000 kilo California paprika’s in een kas in het westen van de Spaanse provincie Almería. Het verlies voor de teler wordt geschat op ongeveer 70.000 euro.

Een dergelijke diefstal is een harde klap omdat de productiekosten van de California paprika hoog liggen. Al vele jaren na elkaar is het de duurste teelt in Almería, vooral door de prijs van het zaad.

Sommige telers slapen zelfs in de kas wanneer de teelt oogstklaar is of de prijzen de lucht in schieten met naast hen het jachtgeweer met zoutpatronen, zo schrijft lavozdealmeria.com.

Onrust
Door de omvang van de diefstal beschouwen de geraadpleegde politiebronnen deze zaak als uitzonderlijk.

Kleinere diefstallen in de kas komen relatief vaak voor, niet alleen van groenten en fruit, maar ook en vooral van landbouwapparatuur. De telers hebben zo hun theorieën over dit soort diefstallen. Zo kunnen de gestolen machines verkocht worden op de zwarte markt of zijn het de dieven zelf die de buitgemaakte apparaten gebruiken.

Professioneel afzetkanaal nodig
Maar voor 10.000 kilo California paprika is er vermoedelijk een professioneel afzetkanaal vereist. Dit betekent vrijwel zeker dat er vóór de diefstal contacten zijn geweest om het product op de markt te brengen. Naar alle waarschijnlijk is de bestemmeling op de hoogte van het feit dat het om gestolen goederen gaat en is de diefstal op bestelling gepleegd.

Ook al kan er niet direct over een opflakkering van diefstallen op het platteland gesproken worden, toch zet dit soort episodes aan tot een reflectie over het bestaan van niet-transparante afzetkanalen op de zwarte markt.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven