Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"vraag is nog nooit zo groot geweest"

Deens biologisch Ø-keurmerk bestaat 30 jaar

Het rode biologische ‘Ø’-keurmerk bestaat in 2020 dertig jaar en is op steeds meer producten in Denemarken terug te vinden. De behoefte aan biologische producten is onder Denen gestaag gegroeid sinds de invoering van het herkenbare rode Ø-keurmerk.

Bij Økologisk Landsforening (Biologische vereniging voor telers, bedrijven en consumenten) willen ze, met de laatste 30 jaar als uitgangspunt, dat nog meer Denen in de toekomst voor biologisch kiezen. Daarbij moeten ecologen voorop gaan om in de landbouw de klimaatuitdagingen aan te gaan.

Per Kølster, voorzitter van Økologisk Landsforening, in een persbericht: “De biologische markt is gegroeid en goed geconsolideerd, maar kan nu niet achterover gaan leunen. De sterkte van het Ø-keurmerk en de stabiele groei van de biologische markt moeten nu gebruikt worden om een stap verder te gaan, zodat consumenten in de toekomst nog meer en nog betere mogelijkheden krijgen om duurzame keuzes te maken.”

Denemarken kreeg in 1989, als eerste land ter wereld, een eigen biologische wet en Denen zijn vandaag de dag koploper in het kopen van de meeste biologische producten. Bij Økologisk Landsforening hebben ze ook vastgesteld dat de consumptie zich heeft uitgebreid van basisproducten naar speciale producten.

Per Kølster: “Waar consumenten zich eerder focusten op de basisproducten zoals zuivel en groenten, wil men nu ook meer biologische niche- en trendproducten, denk aan drinken, snacks en chocolade. Dat betekent dat er meerdere nieuwe, kleine bedrijven op de markt komen en dat bestaande bedrijven hun assortiment uitbreiden.”

30 jaar constante groei
Volgens Økologisk Landsforening is nu ongeveer 14 procent van de voedselinkoop in Denemarken biologisch. Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Epinion in opdracht van Økologisk Landsforening, toont aan dat het percentage in de toekomst aanzienlijk zal groeien. In het onderzoek antwoordt 74 procent van de ondervraagde Denen namelijk dat ze in de toekomst verwachten meer biologisch te kopen.

Daarom is Økologisk Landsforening ook niet bang om een ambitieus doel te stellen voor ontwikkeling van biologisch de komende tien jaar. Per Kølster: “Als we terugkijken naar de groei en het succes van biologisch, dan durven we hoog in te zetten. We denken dat in 2030 het biologische landbouwoppervlak 30 procent is en dat 30 procent van de inkoop zal bestaan uit biologische producten.”

Dat 30 procent van het landbouwoppervlak biologisch zal zijn, is historisch gezien realistisch. Sinds 2007 is het biologische landbouwoppervlak in Denemarken namelijk met 86 procent gestegen.

Bron: dhblad.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven