Hedendaagse tomaat nauwer verwant aan 'onkruidachtige' voorganger dan gedacht

In een nieuw onderzoeksverslag van de Universiteit van Massachusetts Amherst heeft een team onderzoekers onder leiding van professor Ana Caicedo en Hamid Rafizard de ontbrekende schakels in de evolutie van de wilde tomaat uit Zuid-Amerika, die slechts het formaat van een blauwe bes had, tot de grotere hedendaagse variant geïdentificeerd. 

De meest opvallende ontbrekende schakel die het team heeft vastgesteld is het feit dat uit genetisch onderzoek is gebleken dat de moderne, gedomesticeerde tomaat sterker verwant lijkt te zijn aan een groep 'onkruidachtige' tomaten, die nog altijd in Mexico voorkomt dan aan de semi-gedomesticeerde typen die in Zuid-Amerika worden aangetroffen.  

Te oppervlakkig beeld
Onderzoeker Razifard: "We veronderstellen dan ook dat zo'n 7.000 jaar geleden deze wilde tomaten mogelijk opnieuw gedomesticeerd zijn tot de gecultiveerde tomaat. De tomaat is 's werelds meest waardevolle en wijd verspreid geteelde groente, die een belangrijke rol speelt in het onderzoek naar gewassenontwikkeling."

De onderzoekers zijn van mening dat er jarenlang een te oppervlakkig beeld van de domesticatie van de tomaat heerste, waarbij uitgegaan werd van twee grote transities. De eerste van kleine wilde Solanum pimpinellifolium L. (SP) naar een semi-gedomesticeerde S. lycopersicum L. var, cerasiforme (SLC). De tweede was de transitie van de tussencategorie (SLC) naar een volledig gedomesticeerde gecultiveerde tomaat (S. lycopersicum L. var. lycopersicum (SLL)).

Deze studie was gericht op het complexe tussenstadium in de domesticatie van tomaten.

Fenotypes kwijtgeraakt
Razifard en zijn collega's gebruikten genoomsequentie van wilde, intermediaire en gedomesticeerde (SP, SLC, SLL) rassen en een populatie genoomanalyse om de domesticatie van de tomaat te reconstrueren met een focus op evolutionaire veranderingen met name gedurende het intermediaire stadium (SLC). 

Rafizard: "We ontdekten dat SLC mogelijk zijn oorsprong heeft in het Ecuador van 80.000 jaar geleden en een wild in plaats van gedomesticeerd ras was. Het werd later door de inwoners van Peru en Ecuador geteeld om grotere vruchten te verkrijgen. We stelden ook vast dat twee subcategorieën van de tussencategorie zich misschien noordwaarts richting Midden-Amerika en Mexico hebben verspreid."

"Merkwaardig genoeg lijken deze noordelijke varianten van SLC een deel van hun gedomesticeerde fenotypes te zijn kwijtgeraakt die in Zuid-Amerika wel aanwezig zijn. Ze komen nu nog steeds voor in Mexico."

"Het is nog steeds een mysterie hoe de tomaten zich in noordelijke richting hebben verspreid. We beschikken alleen over genetisch bewijsmateriaal omdat er geen archeologisch bewijsmateriaal van bestaat."

Plantenblindheid
De onderzoekers stellen dat het ontrafelen van het intermediaire stadium van de domesticatie van tomaten rechtstreeks gevolgen heeft voor gewasverbetering, zoals de bestendigheid tegen ziekten en droogte. Rafizard: "Dit bewijs is nuttig om allelen te vinden die gebruikt kunnen worden om tomatenrassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen ziekten en droogte. Andere populaties uit de tussencategorie hadden bijvoorbeeld ook een hoger gehalte aan betacaroteen en suikers, wat aantrekkelijke eigenschappen kunnen zijn voor consumenten."

Hij vervolgt: "Dit zou een verslag zijn dat Darwin graag had gelezen. Hij baseerde veel van zijn veronderstellingen omtrent de evolutie namelijk op de studie van planten en dan met name gewassen en werkte nauw samen met botanisten."

Rafizard zegt de beweging tegen 'plantenblindheid' in het vakgebied van de biologie te ondersteunen. Dit is de neiging om het belang van planten buiten beschouwing te laten bij onder meer evolutionair onderzoek. 

 

Bron: University of Massachusetts Amherst (Ana Caicedo)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven