Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Priva lanceert Phil

"Het programma doet iets wat een mens niet kan"

Het gebruik van data in de kas is tegenwoordig een hot topic. Meiny Prins, CEO van Priva, vertelde onlangs dat het bedrijf heeft besloten om de hardware-component van het bedrijf uit te breiden en telers te ondersteunen met het gebruik van data in de kas. “Het programma doet iets wat een mens niet kan doen,” zegt Mike Flux van de APS Group, een Brits tomatenteeltbedrijf uit Kent. Mike werkte het afgelopen jaar met een van die producten.

Priva Horticultural Innovation Lab
Toen Priva besloot eens kritisch naar zichzelf te kijken, besefte het team dat ze dichter bij de klanten wilden werken en telers wilden helpen sneller te telen. Hun nieuw gelanceerde merk Phil (afkorting van Priva Horticultural Innovation Labs) werd gecreëerd om snel digitale services voor telers te kunnen testen en vermarkten.

Op dit moment biedt Phil drie digitale services, die telers meer inzicht biedt in hun gewassen en hen helpt betere resultaten te bereiken. In het komende jaar zal dit worden uitgebreid naar tien services.

Wat zo opmerkelijk is aan de oplossingen van Priva is dat ze zich niet alleen richten op bedrijven op afstand, die een ligging hebben waar de beschikbaarheid van een hoofdteler problematisch kan zijn. “Stel je eens voor dat je een hoofdteler bent. Normaal gesproken controleer je elke dag je instellingen en pas je ze dagelijks aan. Nu zit je op je handen en raak je niets aan. Dat is letterlijk wat een hoofdteler aan ons toevertrouwt,” legt Alastair Monk uit. Hij ging vorig jaar bij PHIl aan de slag. “Natuurlijk zal de teler nog altijd te vinden zijn in de kas, maar de klimaatbeheersing hoeft hij niet meer te verzorgen.”

Voorspelbaar is niet saai
Het Phil Plantonomy-product waar Alastair het over heeft is een van de drie producten die nu worden gelanceerd. Het biedt een automatische controle op afstand voor geavanceerde kassen. Ook is er het Phil Intelligence Dashboard, waar een teler alle gegevens kan inzien en aangepaste gegevens kan opvragen. “Er zijn zoveel gegevens die als waardevolle informatie aan telers kunnen worden aangeboden, maar die nog niet toegankelijk zijn. We bieden deze informatie op een eenvoudig te lezen en te gebruiken dashboard.”

Als derde is er Phil Crop Cycle Manager voor teelt van medicinale gewassen. Dit product helpt telers om alle informatie op één plaats te hebben: arbeid, bemesting, belichting. “Het laat telers niet alleen zien hoe het vandaag gaat, maar helpt hen ook met toekomstige uitdagingen in de teelt.”

Telen zonder fouten? “Nou, we gaan voor stabiele teelt,” lacht hij. “Uiteindelijk gaat het om het bieden van een voorspelbaar resultaat. Omdat te kunnen doen, heb je van tevoren complete controle nodig over het proces – en om dat te hebben, moet je weten wat er gebeurt.”

Hij vervolgt: “Hoe saai het ook klinkt, het bereiken van een stabiele curve in de productie van gewassen is een doel. Als er geen verrassingen zijn en er is niks aan de hand, dan betekent het dat je teelt niet wordt verstoord en dat je rustig aan de race aan het winnen bent.

Een teler weet dit en weet wat hij doet, maar er is een grens aan wat hij kan doen. Met betere inzichten uit gegevens willen we hem extra hulpmiddelen bieden om het gewas te telen. Zo wordt het ook mogelijk om een groter areaal te beheren of de teelt te verbeteren.”

Een glimp van het Phil-kantoor

Testen in kassen
Dit is precies wat Priva in de afgelopen jaren aan het doen is geweest. Na de ontwikkeling van de producten hebben ze dit jaar het Phil Plantonomy-product getest bij de APS Group in Canterbury. Mike Flux is een ervaren teler en APS Groups is een bekend leverancier van Britse tomaten. Toch heeft deze service de teler geholpen bij het verbeteren van zijn oogst.

“Het programma doet iets dat ik niet kan,” legt hij uit. “Het is een wetenschappelijkere benadering van telen. Mijn interpretatie van wat een plant wil en nodig heeft kan volledig verschillen van die van iemand anders. Die beslissing is nu niet meer nodig, want daarin doet de computer nu veel meer voor je.”

De wetenschappelijke benadering van telen is iets waar Priva vele jaren in heeft geïnvesteerd. Alastair legt uit hoe Peter Kamp een belangrijke rol speelde hierin en hoe de Priva TopCrop Monitor veel informatie heeft blootgelegd over de behoeftes van de plant. “Door al deze informatie op te bouwen, zagen we de benodigde ingrediënten voor een beter recept en dat hebben we kunnen realiseren.”

"Het gaat in tegen alles wat ik heb geleerd"
Bij APS creëerde het model een actieve omgeving voor de meeste weersomstandigheden. “De plant start de dag in de ochtend in een actieve omgeving, wat gedurende de rest van de dag en avond zo wordt gehouden. Op donkere dagen is er meer verwarming vanuit de grond en op heldere dagen wordt de luchtvochtigheid behouden door de ventilatorpositie aan te passen. De maximale wateropname wordt gedurende de dag behouden. Dit helpt ook bij het controleren van de temperatuur van de kas door de plant te meten in plaats van de ventilatoren.”

“Als teler heb je geen concurrentie van het programma,” gaat hij verder. “Het tilt telen naar een ander niveau, maar je hebt de teler nog altijd nodig. Je hebt meer controle en je hoeft minder beslissingen te nemen. Er ligt minder druk op de teler, omdat het programma veel werk voor je doet.

Het is lastig om te beseffen dat je je geen zorgen hoeft te maken over de temperatuur. Het gaat in tegen alles wat ik in de laatste 30 jaar heb gedaan. Maar het is opmerkelijk hoe de planten hebben gereageerd op de extreme temperaturen van vorig jaar. Ze zijn veel actiever gebleven tijdens die warme periode.”

Hij legt uit hoe eenvoudig het was om te werken met de extra gegevens die het systeem hem gaf. “Het heeft heel goed gewerkt in deze hete zomer. Het werkt ook goed voor de klimaat- en irrigatiemanager. En omdat het zo goed werkte, heb ik geprobeerd het systeem te kopiëren naar de andere gewassen waar het niet was geïnstalleerd, maar dat werkte gewoon niet. Het programma doet iets dat een mens niet kan.”

Lees ook een interview met Meiny Prins, CEO van Priva

Voor meer informatie:
Phil
www.meetphil.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven