'overproductie' volgens Spaanse telers gevolg van te lage prijzen

Spaanse aubergines en tomaten gedumpt

Op woensdag 8 januari zijn er op flinke schaal aubergines en tomaten vernietigd in het Spaanse La Cañada, in de provincie Almería. “De vraag naar onze aubergines en tomaten blijft maar dalen. Onze groenten kunnen niet op tegen de Marokkaanse producten”, verklaarde Joaquín López, de voorzitter van de Vereniging van Onafhankelijke Telers (UAI), namens de boze telers.

Het heeft er inmiddels alle schijn van dat dit jaar aubergine hét Spaanse crisisgewas is, nadat het vorig jaar komkommer was. Ook in november vorig jaar, aan het begin van het seizoen, waren er dumpingen, terwijl eerder deze week een Spaanse teler ook al besloot zijn, tomaten in dit geval, aan de geiten te voeren

"'Overproductie' gevolg van te lage prijzen"
“Onlangs kregen we een telefoontje uit Duitsland waar ze na het analyseren van een lading geïmporteerde tomaten er niet van overtuigd waren dat ze uit Spanje kwamen. Er zijn afzetbedrijven die tomaten in Marokko kopen en die vervolgens voorzien van nieuwe etiketten. Ze willen een onderzoek instellen en, indien blijkt dat de lading tomaten niet van Spaanse origine is, deze praktijken aan de kaak stellen. De EU kan dit simpelweg niet tolereren", zegt Bernabé.

"Europa sluit de ogen voor wat gebeurt in Spanje. Men heeft het altijd over overproductie wanneer er minder dan gebruikelijk geconsumeerd wordt door de hoge prijzen. Maar het is niet normaal dat een kilo paprika’s in een Duitse supermarkt 5 euro kost als de teler er 30 cent voor heeft ontvangen, de transportkosten van Spanje naar Duitsland per kilo een 15-tal cent bedragen en de afzetkosten ongeveer een bijkomende 5 cent."

“Het logische resultaat is dat de teler meer produceert om de kosten te kunnen dekken en dat de consument minder koopt door de hoge prijzen. Met het bedrag waarvoor de Europese consument twee paprika's koopt, zou hij eigenlijk een hele doos mee naar huis moeten kunnen nemen. Mocht de consument meer kopen, zou overproductie vermeden worden.”

Momenteel heeft UAI al duizenden leden en het aantal blijft groeien: “Het is niet fair dat de teler de dupe van het systeem is. Daarom zou hij eigenlijk niet alleen teler moeten zijn, maar ook een beetje handelaar om niet alles in handen te laten van de afzetbedrijven", zegt de voorzitter van de UAI afsluitend.

Voor meer informatie:
Joaquín López (voorzitter)
Unión de Agricultores Independientes
agricultoresindependientes


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven