Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge prijzen worden beter gewaardeerd dan hoge temperaturen in aardbeienmarkt

Tholen – De hoge prijzen, die er in aanloop naar Kerst op de aardbeienmarkt werden genoteerd, zijn tot nu toe hoog gebleven. Veel zit in programma’s en dat wat er op de vrije markt verhandeld wordt, is qua aanbod beperkt en goed aan de prijs. Wachten is het nu op het aantrekken van de import uit het zuiden, waarvoor de verwachtingen goed zijn, zo blijkt uit een rondgang op de Aardbeiendag 2020.

Begin december was er nog sprake van een moeizame markt met lage prijzen. Op dat moment was er ook flink wat product uit Egypte op de markt. Richting de Kerst trokken de prijzen echter aan, omdat de consument in Nederland en België dan traditioneel wat meer wil betalen voor product van eigen bodem, goed voor de Nederlandse en Belgische telers.


Johan Van Alphen van Special Fruit liep even langs bij Coöperatie Hoogstraten waar Marcel Biemans en Peter Rombouts de stand bemanden

Goed weer, goede importverwachtingen
Waar de prijzen vorig jaar piekten richting de twaalf euro per kilo in de tweede week van januari, was dat dit jaar niet anders. Van prijzen van zes tot zeven euro per kilo voor A-product wordt momenteel niet gek opgekeken. Afwachten is nu wel wat de markt gaat doen nu de aanvoer vanuit het zuiden gaat aantrekken.

Anders dan vorig jaar, toen het koude weer in Spanje de aanvoer iets trager op gang deed komen, zijn dit jaar de omstandigheden goed geweest en goed zijn dan ook de verwachtingen over de import. Bij The Greenery start men bijvoorbeeld aanstaande maandag met importaardbeien van het merk Sweet&Sunny.


Het zachtfruitteam van The Greenery had ten tijde van deze foto de eerste beursdag er bijna opzitten. Op de foto: Rob van der Weele, Marin Robbertsen, Arno Renne, Klaas de Jager, Johan de Jongh en Sjraar Hulsman

Wat doet gebrek aan kou met de voorjaarsteelt?
Echte kou is in Spanje tot nu toe dus uitgebleven en dat geldt eigenlijk ook voor Nederland en België. Slecht voor de verkoop van winterjassen, maar als deze hoge temperaturen te lang blijven aanhouden mogelijk ook slecht voor de voorjaarsproducties van Nederlandse en Belgische telers. Een beetje kou heeft een aardbeiengewas namelijk wel nodig.


Johan Van Alphen deed een rondje beurs, want ook bij Veiling Zaltbommel liep hij even langs. Hier met links Henk Bekkers en rechts Arthur Elsen. Bij Veiling Zaltbommel werd begin december begonnen met Elsanta's uit Portugal en dit zal doorlopen tot eind april/begin mei. Binnenkort komt ook 'smaakaardbei' Gariguette erbij.

Al bij al is de stemming echter goed onder de telers en afzetpartijen. Steeds meer telers zetten daarbij ook in op (belichte) kasteelt. Zeker voor de belichte telers zijn de hoge prijzen fijn om hun hogere kosten te dekken.


Harrie Jonker, Martin Wakker, Matthias Timmer en Hans Lodder van FruitMasters, dat vanaf half maart met hun telers in productie gaat

In een markt met pieken en dalen, her en der werd wel uitgesproken dat een stabiele kiloprijs van vier tot vijf euro misschien wel beter zou zijn voor de markt, blijft ver vooruitkijken wel lastig. Nog minder dan vraag en aanbod laat het weer zich namelijk voorspellen en dat heeft altijd een grote invloed.

De fotoreportage van de Aardbeiendag en de ISFC volgt morgen.