vier maanden bewaren zonder koeling

Tomatenopslag met pekel

Vanwege de vaak moeilijke positie waarin Indiase tomatentelers zich bevinden door prijsschommelingen heeft het Central Food Technological Research Institute (CFTRI) in Mysuru een goedkope, technologische oplossing bedacht. Hiermee kunnen de telers hun producten langer dan vier maanden opslaan. Deze technologie is ontwikkeld door de voedselverpakkingsafdeling van het instituut en bevat een conserveringsmethode voor tomaten op basis van pekel.

Meestal zien telers zich gedwongen om hun producten tegen lagere prijzen te verkopen, soms voor zeer goedkope prijzen. Daarmee geven ze hun verdiensten op, zelfs als de prijs meteen daarna weer een opwaartse trend laat zien.

4% pekel
In gesprek met TNIE zegt H.S. Satish, hoofd van de voedselverpakkingsafdeling: “De technologie heeft geen dure machines of koeling nodig en bevat een oplossing op basis van 4% zout. Dit betekent dat er een pH-waarde blijft behouden waarin micro-organismen die de groenten beschadigen niet kunnen overleven en het rijpingsproces wordt uitgesteld.”

Volgens Satish hebben de telers alleen hittebestendige vulzakken nodig van een bepaald type, ontworpen door de CFTRI. De oplossing moet op een specifieke omgevingstemperatuur worden gehouden en er moet een thermostaat zijn om de temperatuur te meten. De zakken zelf moeten ook op een specifieke temperatuur worden gehouden.

Geen koeling
“Er is geen noodzaak voor koeling, wat duur is en meer energie verbruikt,” zegt hij. “Hiermee kunnen telers kiezen wanneer het de juiste tijd is om hun producten te verkopen, wanneer de prijs in hun voordeel is.”

Satish voegde daaraan toe dat de specificatie van de oplossing is ontworpen voor gebruik bij koken. “Zout wordt algemeen gebruikt bij het koken en het percentage zout in deze oplossing is gemiddeld en geschikt voor koken,” zegt hij.

De technische kennis zal aan de telers gratis worden verstrekt via telersorganisaties als onderdeel van de benadering van het instituut waarin de telers centraal staan. Hij voegde daaraan toe dat zijn team zal blijven werken aan het uitbreiden van gelijksoortige technologie voor andere groenten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven