Semi-gesloten kassen uitgerust met nachtkoelingssysteem

Tholen - Semi-gesloten kassen zijn er niet meer alleen voor gebieden met een gematigd klimaat. Ook voor extremere klimaten zijn er oplossingen. Creatieve oplossingen.

Kassenbouwer KUBO bouwde drie jaar geleden haar eerste Ultra-Clima kas met een nachtkoelingssysteem voor een rozenteeltbedrijf in Japan. Dit voorbeeld werd al snel twee keer opgevolgd in Zuid-Korea. Deze landen hebben te maken met te vochtige en te warme nachten om goed traditioneel of met een ‘gewone’ semi-gesloten systeem te kunnen telen. En hebben een subtropisch klimaat.

De vraag uit de markt uit dit extreme klimaatgebied vraagt om een omgekeerde benadering van kasklimaatbeïnvloeding. Daar waar op het noordelijk halfrond traditioneel de zomer wordt verlengd door de kas te gaan verwarmen, moet er in deze gebieden in de zomer ’s nachts de kas gekoeld worden.

Dus ontwikkelde de Monsterse kassenbouwer een nachtkoelingssysteem. In de nacht wordt het klimaat rondom de plant teruggebracht tussen 16-18 graden. Hierbij worden de schermen gesloten zodra de zon ondergaat en word de lucht 100% gerecirculeerd en de koelingssystemen aangezet.

Stressvrije plant
Overdag is het zaak om de plant stressvrij te houden. Door de luchtstroming, wat onderdeel is van het Ultra-Clima kas systeem, kan de plant ondanks hogere temperaturen toch goed blijven verdampen.  Door vervolgens in de nacht de kas temperatuur te verlagen, kan de gemiddelde dagtemperatuur fors worden verlaagd en kan in deze voorheen moeilijke teeltperiodes toch goed geteeld worden.

Voor meer informatie:
KUBO Group
info@kubo.nl
www.kubogroup.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven