Arthur Elsen, Veiling Zaltbommel:

“Dynamiek van de markt maakt de functie uitdagend”

Wanneer iemand lang in dienst is bij dezelfde werkgever mag deze bij wijze van spreken tot de inventaris van het bedrijf gerekend worden. In een tijd waarin mensen gemakkelijk van baan wisselen, is het een hele prestatie om zo lang trouw te blijven aan één bedrijf. Arthur Elsen is zo'n trouwe werknemer. Sinds februari 1993 werkt hij met veel plezier bij Veiling Zaltbommel.

In 2017 heeft Veiling Zaltbommel haar 100-jarig jubileum gevierd. Een jaar daarna bereikte Arthur de mijlpaal van 25 dienstjaren. In deze periode heeft hij veel veranderingen mee gemaakt. Zo leerde hij de AGF-wereld kennen en werd hij een vertrouwd gezicht voor zowel klant als collega.


Arthur Elsen

Al vanaf het begin was het voor Arthur duidelijk dat hij affiniteit heeft met de agrarische sector. Na zijn studie op de middelbare land- en tuinbouwschool is hij zijn carrière gestart door aan het werk te gaan bij verschillende fruittelers. Tijdens deze werkzaamheden is het eerste contact ontstaan met Veiling Zaltbommel.

In februari 1993 is Arthur zijn loopbaan bij Veiling Zaltbommel gestart als logistiek medewerker. Hij volgde diverse modules in productkwaliteit en ontwikkelde zicht tot assistent-hoofd kwaliteit en later tot hoofdkeurmeester paddenstoelen.

In 2004 is Arthur salesmanager geworden bij de Veiling. De kerntaak van deze functie was het verkopen van het totale groentepakket. Later is de focus verschoven van groenten naar de bemiddeling van aardbeien, het grootste product op veiling Zaltbommel.

De coöperatieve tuinbouwveiling is een open marktplaats. Dat houdt in dat iedere teler, producten kan aanbieden, en alle kopers bij ons welkom zijn om hun product in te kopen. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan producten. In de loop der jaren zijn aardbeien steeds prominenter geworden. Anno 2019 is deze productgroep verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de omzet.

Handen uit de mouwen
Naast de verschuiving van productgroepen, zijn er ook nog andere ontwikkelingen wat het werk van Arthur heeft beïnvloed. Vroeger werd er uitsluitend gebruikt gemaakt van de afmijnklok. Dit instrument diende ervoor om aanbod en vraag op elkaar af te stemmen. Door schaalvergroting van zowel telers als kopers zijn de bemiddelingstaken van Arthur aanzienlijk toegenomen.

“Belangrijk is hierbij het signaleren van marktbewegingen en hierop in te spelen. Door deze dynamiek blijft de functie uitdagend! Je moet jezelf flexibel opstellen en gretig zijn. Wanneer je wacht binnen de handel gaan er kansen verloren, het is belangrijk om snel en accuraat te werken. Daarnaast moet je niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken en in oplossingen te denken. Deze mind-set heb ik van kleins af aan meegekregen op de boerderij, er was constant iets te doen. Stilzitten was er niet bij”, aldus Arthur.

Sfeer
“Naast de veelzijdigheid binnen deze functie vind ik ook de sfeer met collega’s belangrijk. Met elkaar kom je verder dan alleen en daarom ben ik blij dat we op Veiling Zaltbommel een fijn team hebben waar je collega’s voor je klaar staan als je ze nodig hebt! Omdat je zo lang meeloopt, leer je steeds meer mensen kennen. Je werkt aan duurzame relaties zowel met telers, afnemers en collega’s. Door deze prettige samenwerkingen voelt naar het werk gaan als thuiskomen voor mij!”, besluit Arthur.

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
Veiling Zaltbommel
A.elsen@veiling-zaltbommel.nl
www.veiling-zaltbommel.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven