Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko: minder citrus, meer tomaten

In de wintermaanden is het traditioneel Spanje dat de Europese markt voorziet van groenten en fruit maar aan de overkant van de Straat van Gibraltar ligt nog een grote speler op de Europese markt.

Marokko heeft de laatste jaren een groei gekend in het telen van groenten en fruit. De nabijheid van de Europese markt en verbeterde infrastructuur draagt bij aan een betere marktpositie maar de laatste jaren is de groei wat afgezwakt, vooral in het citrus. Voor dit jaar zijn de vooruitzichten te vergelijken met Spanje, er is minder volume.

Sommige handelaren spreken van een halvering van de oogst. De groei in het areaal groenten en fruit wordt gestimuleerd door de Marokkaanse overheid. Deze producten zijn volgens het Ministerie van Landbouw competitief met andere markten. Het plan is dan ook om graanvelden te converseren naar boomgaarden om de waarde van de export te verhogen. Het is nog onduidelijk hoe de Marokkaanse regering haar strategie voor dit jaar moet aanpassen.


Vegimex heeft eigen teelt van tomaten in Marokko

Historisch zo gegroeid
Alle soorten citrus en diverse soorten meloenen. Paprika’s, courgettes, snijbonen en sperziebonen en bovenal heel veel tomaten uit eigen teelt. Dat is het AGF-pakket dat Robbert de Mie van Vegimex importeert uit Marokko. “Historisch zo gegroeid door de goede connecties die we hebben in het land,” vertelde Robbert in december vorig jaar.

De importeur uit Poeldijk ziet mooie volumes uit het land komen. “In tegenstelling tot Spanje hebben we geen stormen gehad in het land. De volumes zijn te vergelijken met vorig jaar. Alleen de kwaliteit van het citrus uit Agadir blijft wat achter op de rest van het land. Zo hadden de Valencia’s wat schilschade opgelopen, al had dit geen invloed op de smaak.”

Marokkaanse citrus heeft te maken met een sterke Spaanse concurrent en blijft ook achter ten opzichte van Zuid-Afrika. Voor de tomaten en andere groenten ziet Robbert echter een groei van het product op de Europese markt. “We zien steeds meer vraag van onze klanten naar Marokkaanse producten die op de markt net wat onder het Spaanse product liggen. Het gaat echter niet alleen om de prijs. De kwaliteit uit Marokko wordt steeds beter en de bekendheid groter. Zo hebben we klanten in Duitsland zitten die echt specifiek vragen naar Marokkaanse tomaten.”

Het centrum van de Marokkaanse groenten- en fruitteelt ligt rond Agadir. “Rond de havenstad bevinden zich ook onze eigen velden met tomaten en hier halen we de meeste producten vandaan. Dit jaar heeft een grote rederij de haven van Agadir toegevoegd aan haar scheepsroute tussen Afrika en Europa. Hiermee is er een rechtstreekse dienst tussen Agadir en de haven van Antwerpen wat het voor ons makkelijker maakt om over het water te importeren.”

De importeurs van Marokkaanse producten hebben in tegenstelling tot Spanje te maken met importheffingen en quota. “Een pakstation mag maar een bepaald volume exporteren,” vertelt Robbert. “Als je boven dat volume uitkomt, betaal je daar invoerrechten over. Die zijn dit jaar wel naar beneden gegaan maar alsnog betaal ik soms voor een container zo’n 700 euro aan importheffingen. De kostprijs gaat voor ons dan snel omhoog. Dat er invoerrechten betaald moeten worden, kan ik begrijpen.

Wat het soms lastig maakt, is dat we vaak teveel betalen voor onze producten. In Brussel worden de dagwaardes op bijvoorbeeld onze tomaten bepaald. In een bepaalde week werden die vastgesteld op 1,10 euro per kilo tomaten. Dat maakt het per doos 6,60 euro terwijl we deze voor 4 à 4,50 euro verkochten op de markt. De dagwaardes komen dus niet overeen met de werkelijke marktwaarde van de producten. In mijn ogen weten ze in Brussel niet zo goed hoe onze markt in elkaar steekt.”

Dit artikel verscheen eerder in uitgebreidere vorm in editie 12, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
Vegimex 
www.vegimexbv.com
info@vegimexbv.com
Robbert de Mie  
r.demie@vegimexbv.com