Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mexicaanse tomatenexperts claimen dat producten virusvrij zijn

Mexicaanse landbouwbeambten beweren dat het 'ongerechtvaardigd' is om nog steeds tomaten aan de Amerikaanse grens vast te houden voor langere inspecties.

Víctor Villalobos Arámbula, Mexico's secretaris van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (SADER), zei dat er 43 vrachtwagenladingen Mexicaanse tomaten zijn vastgehouden aan de grens tussen de VS en Mexico sinds 18 november in het kader van de geïntensiveerde inspecties tegen het tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). "Het tegenhouden van vrachtwagens is "ongerechtvaardigd omdat we allemaal het tomatenzaad van dezelfde bron kopen, namelijk de Verenigde Staten", aldus Arámbula.

Inspecties
Aangezien Mexicaanse telers hun tomatenzaad uit de VS kopen, moeten de Amerikaanse ambtenaren volgens Arámbula controleren of het virus niet al in Noord-Amerika aanwezig was als het in producten uit Mexico werd ontdekt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is samen met de douane en de grensbewakingsagenten begonnen met meer inspecties van geïmporteerde tomaten en paprika's om zich te beschermen tegen de introductie van ToBRFV in november.

Tomaten uit Mexico, Canada, Israël en Nederland worden in de Amerikaanse havens van binnenkomst geïnspecteerd voor ToBRFV. Het virus is onschadelijk voor mensen en dieren, maar kan wel ernstige schade aanrichten aan vruchten en het gewas, aldus de Amerikaanse dieren- en plantengezondheidsinspectiedienst (APHIS).

90 vrachtwagenladingen per dag
Arámbula zei dat Mexico elke dag ongeveer 90 vrachtwagenladingen tomaten uitvoert naar de VS en zei dat hij zich zorgen maakte dat de viruskwestie het imago van Mexicaanse producten negatief kon beïnvloeden: "Dit mag geen probleem zijn dat onze tomatenexport naar de VS beperkt. We hebben sterke redenen om te voorkomen dat zendingen aan de grens in de Verenigde Staten worden tegengehouden".

Mexico is de nummer 1 leverancier van door de VS geïmporteerde tomaten, goed voor 87% van de waarde van de totale Amerikaanse tomatenimport tegen 2,06 miljard dollar in 2018, volgens de USDA.

Bron: finance.yahoo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven