Californische universiteit ruilt kas van houten latten in voor geavanceerd exemplaar

Een lopend project aan de oostkant van de campus van University of Cafifornia Riverside biedt ruimte voor een geavanceerde kas. Hier kunnen onderzoekers in verschillende specialismes samenwerken in een omgeving met klimaatbeheersing.

De Plant Growth Environments Facility is sinds 40 jaar de eerste, nieuwe kas die op een campus wordt gebouwd voor onderzoek, zegt Rowan Reid, project manager van het Office of Planning, Design and Construction. Het project van $22 miljoen is volgens hem nodig wil het UCR in de komende jaren toonaangevend blijven in tuinbouwonderzoek.

De faciliteit van twee verdiepingen en bijna 2800 m² wordt gebouwd op een locatie van 0,4 hectare vlakbij de oostelijke campus en vervangt een oudere kas die gemaakt is van houten latten. De bouw is begonnen in mei en wordt naar verwacht in september 2020 afgerond.

Bouw van de Plant Growth Environments Facility (Imran Ghori/UCR)

De onderzoeksruimte zal bijna 1350 vierkante meter van de bovenste verdieping innemen. Een deel van de begane grond wordt als lege ruimte opgeleverd en later worden afgemaakt wanneer men heeft bepaald waar de ruimte specifiek voor zal worden gebruikt, zegt Reid. Ook komt er een trappenhuis, ontvangstruimte en ruimte voor ondersteunende diensten op de begane grond.

De onderkant van het gebouw heeft muren van beton. De kas krijgt helder dubbelglas.

“Een groot deel van het ontwerp is een nieuwe interpretatie van hoe een kas er in 2020 uit zou zien,” zegt Reid.

In de meeste kassen kunnen er alleen gelijksoortige planten worden geteeld, die dezelfde temperatuur en klimaatbeheersing vereisen, zegt hij. Het ontwerp van de Plant Growth Environments Facility is zo gemaakt dat er veel meer onderzoek kan worden gedaan, omdat het ook de functie van laboratorium heeft, zegt Reid.

De nieuwe faciliteit zal worden opgedeeld in 16 verschillende modules op dezelfde etage, waarbij er verschillende klimaatzones kunnen worden ingesteld. Elke module kan zijn eigen luchtvochtigheid, temperatuur, verlichting en andere voorwaarden instellen die nodig zijn om onderzoek te verrichten. De instellingen kunnen door middel van draadloze technologie worden beheerd.

Een artistieke weergave van de Plant Growth Environments Facility

“Er is veel behoefte aan deze faciliteit en het is een grote aanvulling op onze kasruimte op de campus,” zegt Katherine A. Borkovich, professor en hoofd van de afdeling Microbiologie en Plantpathologie van het College of Natural and Agricultural Sciences (CNAS). “Alleen al de ruimtes met airconditioning zullen een grote invloed hebben op de onderzoeken die lagere groeitemperaturen nodig hebben en/of consistentie in de omgevingstemperatuur.”

De klimaatbeheersing zorgt ervoor dat onderzoek mogelijk is, wat in de huidige, verouderde kassen niet kon worden uitgevoerd, zegt Peggy Mauk, directeur van Agricultural operations en subtropisch tuinbouwspecialist van CNAS. Onderzoekers kunnen nu bijvoorbeeld plantmateriaal oogsten en ecosystemen in bossen bestuderen waarvoor lagere temperaturen nodig zijn. Entomologen kunnen nu insecten onderzoeken die gevoelig zijn voor temperaturen.

De faciliteit bevat een laboratorium en werkruimte zodat er op locatie onderzoek kan worden gedaan zonder dat er moet worden nagedacht over het vervoeren van planten en andere materialen van de kas naar het laboratorium, zegt ze.

“Met deze faciliteit kunnen we het soort onderzoek uitbreiden dat hier op de campus wordt gedaan, nieuwe mensen aantrekken en de onderzoeksmogelijkheden verbeteren,” zegt Mauk.

Bouw van de Plant Growth Environments Facility (Imran Ghori/UCR)

Bron: University of California, Riverside (Imran Ghori)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven