Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het genereren van elektriciteit met 'afvallicht' kan de productiekosten van de kas verlagen

Elektriciteit is een grote kostenpost voor glastuinders, ook in Canada. Tegelijkertijd bieden hun grote teeltfaciliteiten mogelijkheden om duurzame zonne-energie te produceren - maar de uitdaging is tot nu toe geweest om dat te doen zonder de groei en productiviteit van het gewas binnenin te beïnvloeden.

Een potentiële oplossing van de Canadese zonnepanelenfabrikant Heliene wordt momenteel getest op een halve hectare in een commerciële kas in Grimsby als onderdeel van een project dat wordt gefinancierd via het Greenhouse Renewable Energy Technologies (GRET)-onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatief.

"Dit is een energieproject dat gewasgroei combineert met mogelijkheden om elektriciteit op te wekken", legt Scott McLorie, Vicepresident of Business Development bij Heliene, uit. "Dit proefproject laat zien dat zowel gewassen als zonne-energie kunnen worden geoogst op hetzelfde stuk grond met behulp van onze technologie, waardoor de noodzaak om stroom op te wekken met behulp van fossiele brandstoffen wordt gecompenseerd en de CO2-uitstoot van de glastuinbouwsector wordt verlaagd."

De Heliene kaszonnepanelen bevatten elk een energieproducerende fotovoltaïsche cel die elektriciteit opwekt, zowel van de bovenkant waar het zonlicht invalt als van de reflectie die van onderaf komt.

Het is deze onderkant die het groene lichtspectrum omzet in rood voordat het op de planten eronder schijnt, terwijl het tegelijkertijd wordt teruggekaatst naar de fotovoltaïsche cel, die het omzet in elektriciteit die in de kas kan worden gebruikt.

"De sleutel is het opvangen van groen licht, wat minder gunstig is, en het omzetten van dat naar rood," zegt McLorie. 

Studenten van het Niagara College hebben meegewerkt aan het project, waarbij ze vergelijkende groei onder en buiten de proefzonnepanelen hebben getest. De elektriciteit die door de pilot wordt opgewekt, wordt gebruikt in de kas. De proef omvat 600 paneelmodules die achteraf in het dak van een 25 jaar oude kas zijn aangebracht, waarbij twee verschillende celopstellingen - een dambord en een streepjespatroon - worden getest op hun invloed op de prestaties van het gewas.

Tot nu toe hebben de panelen het equivalent van negen procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de kas geproduceerd zonder enige negatieve invloed op de productie. In feite presteren de planten beter en als onverwacht neveneffect blijkt het rode licht de groei van trips, een bekende kasplaag, te belemmeren.

"We zijn zeer bemoedigd door de resultaten tot nu toe, zowel de gunstige groei van de gewassen onder de panelen als de elektriciteit die wordt opgewekt", zegt hij. "We gebruiken afvallicht om milieuvriendelijke energie te maken, wat de productiekosten voor de telers zal verlagen."

De installatiekosten zullen variëren, afhankelijk van het feit of een systeem in een bestaand gebouw wordt aangepast of in een nieuw gebouw wordt geïnstalleerd, maar het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat er vraag zal zijn in de markt naar hun 'eerste-van-zijn-soort'-technologie.

"Er wordt altijd geaarzeld om een grote uitgave te doen aan iets onbekends, maar dit project kan helpen bij het wegnemen van een aantal van die barrières door te bewijzen dat de technologie kan werken op commerciële schaal in een kas", voegt hij eraan toe.

Voor meer informatie:
Agricultural Adaptation Council
381 Elmira Road North, Unit 1
Guelph, ON N1K 1H3
Tel: 519-822-7554
Fax: 519-822-6248
www.adaptcouncil.org

Publicatiedatum: