Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"kennis nodig om leegstand te verhelpen"

Leegstaande Indiase kassen zoeken Nederlandse telers

Tholen - India is een opkomend tuinbouwland. Een van de regio's waar van oudsher al veel geteeld werd, is Goa, een deelstaat aan de westkust van het land met meer dan een miljard inwoners. Toch staat daar momenteel zeventig procent van de kassen leeg. Het probleem? Kennis, aldus Roy Changoer van Changoer Trading and Export. 

Roy woont al dertien jaar in Goa en houdt zich bezig met de export van diepvriesproducten naar Nederland. De focus ligt daarbij momenteel op jackfruit en cashew apple, waarvan het seizoen in februari begint. Begonnen werd met diepgevroren verse cassave en gaandeweg ook steeds meer groenten zoals kouseband, oker en rode amaranth. "In februari gaan we ook een eerste stap maken met implementatie van GlobalGAP."

Eerder werkte Roy in Nederland als supermarkteigenaar. Omdat de tunnelkassen al geruime tijd leegstaan, richt Roy zich nu tot Nederland. Daar is tuinbouwkennis te vinden, zo weet ook hij. 

Joint venture
"Alle ideeën zijn welkom", vertelt hij. "Misschien is het een mogelijkheid om met Nederlandse telers een joint venture te starten. Of ze dan willen telen voor de lokale markt of internationale markten kan dan onderzocht worden. Hoe dan ook hoop ik dat we de tuinbouw in Goa nieuw leven in kunnen blazen."

Met de HAS in Den Bosch werd al contact gezocht. En de Kamer van Koophandel in Goa en het 'Food Processing Committee' hebben lokaal al hun medewerking toegezegd. 

Dus: wie heeft er interesse in een 'tropisch' avontuur? Een mailtje naar changoertrading@gmail.com is alvast een eerste stap. Roy legt dan graag zijn plannen uit. Bellen kan ook op: 0091 9960321088. 

En voor wie twijfelt? Lees dan hier een verslag over de handelsmissie van Nederland in India in het najaar van 2019 terug. Kansen genoeg, zeker vanwege de groeiende middenklasse in het megaland, constateerde men toen al.