Enrique de los Ríos (Unica Fresh) over o.a. investeringsfondsen, ToBRFV, demonstraties en Brexit:

"Spanje heeft er als telersland nr. 1 baat bij zijn belangrijkste coöperaties te verenigen"

In zijn elfjarige geschiedenis is het Spaanse Unica Fresh gestaag blijven doorgroeien, ook buiten de provincie Almería, de bakermat van de groep en de plaats waar het huidige hoofdkantoor gelegen is.

Alleen al in het afgelopen jaar hebben de coöperaties Copisi, Sunaran, Coopaman en onlangs ook Nulexport zich bij de groep gevoegd, waardoor die in het huidige seizoen de kaap van de 500 mln kilo rondt.

Tot op heden laat 2019-2020 een totale groei van 45% optekenen en van 15% voor de bioteelt. Unica maakt op zijn beurt deel uit van de AN-groep, die het fiscale jaar per 30 juni 2019 heeft afgesloten met een omzet van € 1353 mln.

Enrique de los Ríos, directeur de Unica Fresh

“Het lijkt wel of Unica een tiener is die snel groeit en nog bezig is zijn spiermassa aan het ontwikkelen. Het zijn boeiende tijden wat betreft de integratie van coöperaties en ook zien we vandaag de dag veel bedrijven nog groeien en dat investeringsfondsen worden aangetrokken door de AGF-sector”, zegt Enrique de los Ríos, directeur van Unica Fresh.

Argwaan
De overnames en investeringen die plaatsvinden in de sector met de opkomst van investeringsfondsen wordt volgens De los Ríos door Spaanse coöperaties over het algemeen met enige argwaan bekeken. “In sommige gevallen kunnen dergelijke operaties positief zijn als het tenminste de bedoeling is waarde toe te voegen aan de sector, in die zin dat alle schakels in de keten er op lange termijn profijt van hebben.

Maar het kan negatief uitdraaien voor bedrijven waarvan de investeerders streven naar winstgevendheid op korte termijn. Ze trachten zo vlug mogelijk winst uit te delen aan aandeelhouders die verder niets te maken hebben met het bedrijf en niet van plan zijn om investeringen op middellange termijn te doen."

Gesneden en kant-en-klare AGF
De vers gesneden en kant-en-klare producten blijven een prominente plaats innemen in het assortiment van Unica Fresh. “Het gros van onze productie en omzet bestaat nog steeds uit verse groenten en fruit, al dan niet verpakt, maar de consument wil naast gezond eten ook meer en meer gemak. Daarom worden concepten zoals groentensnacks en 'mercaurantes' zo populair (een mercaurante is een ruimte in de supermarkt waar maaltijden genuttigd kunnen worden tegen een schappelijke prijs; het is een samentrekking van mercado en restaurante).

Alles wijst erop dat de toegevoegde waarde daar te vinden is en dat moeten we dan ook precies nauwlettend in het oog houden om te zien hoe het zich ontwikkelt. Het kan immers de toekomst van ons bedrijf bepalen. Sociale netwerken zijn een goede indicator om ons te laten zien welke richting de trends uitgaan.”

"De demonstraties betekenen niet direct dat er eendracht is"
2019/2020 begon niet goed qua prijzen. Ze waren zo laag en ze bleven ook zo laag gedurende een zo lange tijd dat de sector in Almería en Murcia massaal de straat op kwam om te protesteren.

“Het verlies aan winstgevendheid zorgde voor een grote malaise in de sector die koortsachtig op zoek ging naar oplossingen en op bepaald moment zijn ongenoegen ventileerde. Het feit dat we massaal op straat komen betekent echter niet dat we verenigd zijn en een blok vormen. Deze prijscrisis is vooral te wijten aan een gebrek aan planning wat en wanneer geteeld moet worden en aan de concurrentie door derde landen”, verklaart Enrique de los Ríos.

“Spanje, als leider in Europa wat betreft tuinbouw, zou zijn belangrijkste coöperaties moeten verenigen en zo een lobby moeten creëren om meer onderhandelingsmacht te bekomen en om meer druk te kunnen zetten bij zowel Spaanse als Europese overheidsdiensten. We moeten leren efficiënt actie ondernemen in plaats van allen samen in koor te klagen als er iets misgaat en anderzijds, wanneer het voor de wind gaat, elk voor zich zijn eigen vrolijk liedje te zingen.”

ToBRFV: "Voorbereid zijn op het ergste en hopen op het beste"
De recente vondst van het Tomato brown rugose fruit virus in Almería heeft voor paniek gezorgd omdat het beschouwd wordt als zeer gevaarlijk voor de tomatenplanten ook al is het geheel onschadelijk voor de gezondheid van de consument.

“We zijn erg bezorgd over hoe het zich kan ontwikkelen, en we houden allen onze ogen goed open. Het is een relatief onbekend gegeven en we wachten op de richtlijnen van de officiële instellingen om te weten welke (voorzorgs-)maatregelen te nemen. Er zijn mensen die er van overtuigd zijn dat het echt verwoestend kan zijn. Sommige telers uit concurrerende landen zoals Nederland zien er zelfs een mogelijkheid in op de lange termijn nog meer de plaats van de tomaat van Almería in te palmen. We moeten op het ergste voorbereid zijn en op het beste hopen”', zegt de directeur van Unica Fresh.

"We moeten minder afhankelijk worden van Europa, de wereld biedt steeds meer marktkansen"
“Europeanen als we zijn, kijken we als Spaanse exporteurs over het algemeen louter naar de EU-markten, waar er door hun rijkdom voor ons altijd grote kansen hebben gelegen, ook al was en is de concurrentie er soms zwaar. We zien echter dat er gebieden in opkomst in de wereld zijn waar, naarmate de koopkracht groeit, de behoefte aan gezond en gemakkelijk eten toeneemt”, legt Enrique de los Ríos uit.

"Voor sommige van onze producten zijn er zeer interessante derde landen, zoals knoflook in Brazilië, of sinaasappelen in China. Net zoals Unica minder afhankelijk is geworden van Almería door uit te breiden naar andere Spaanse provincies, denk ik dat Spanje zijn afhankelijkheid van Europa moet indijken nu we zien dat ook de rest van de wereld mee-evolueert. Landen als India, de Verenigde Arabische Emiraten en de Zuidoost-Aziatische landen hebben een groot potentieel."

"Brexit zal alleen meer papierwerk inhouden als er tenminste geen anti-Europees gevoel de kop opsteekt"
De mogelijkheid van een harde Brexit wordt steeds waarschijnlijker sinds Boris Johnson de verkiezingen op beslissende wijze gewonnen heeft in het Verenigd Koninkrijk.

“We weten uiteraard dat het feit dat de Brexit er komt, niet noodzakelijk betekent dat er een blokkering van Europese producten in de pijplijn zit, als er tenminste geen hardvochtig anti-Europees gevoel de kop opsteekt. We gaan ervan uit dat het louter wat meer 'papierwerk' zal opleveren aan de douane.

Het Verenigd Koninkrijk is sinds jaar en dag een belangrijke markt voor de Spaanse export van groenten en fruit. Als de Britten niet graag zouden hebben dat hun bijdrage aan de gezondheidszorg verhoogd wordt door niet langer te investeren in gezonde producten die Spanje hen zelfs aan een redelijke prijs levert, dan zal de samenwerking tussen beide landen als vanouds verder blijven bestaan”, zegt de directeur van Unica Fresh afsluitend.

Voor meer informatie:
Maribel Amat
UNICA FRESH
Mobiel: +34 677 343 148 (Spanje)
mamat@unicafresh.es
www.unicafresh.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven