Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ananas uit de kas

Tholen - Toegegeven, deze ananaskassen lijken weinig meer op de exemplaren die je in het huidige Westland vindt, maar hier, op het Portugese eiland São Miguel, doen ze nog prima dienst.

Sinds 1850 worden er ananassen geteeld op dit grootste eiland van de Azoren. Van oorsprong als sierplant maar al snel voor consumptie. De grootschalige sinaasappelteelt op het eiland werd namelijk getroffen door een ziekte. Toen vond er een switch plaats naar de teelt van ananassen. Een besluit dat Augusto Arruda, wiens kwekerij we hier zien, in 1919 ook nam.

De teler en zijn familie boerden goed. In het begin van de twintigste eeuw was deze kwekerij zelfs een van de grootste ananas-exporteurs ter wereld. De export is nu minimaal. De meeste ananassen worden lokaal verkocht. Vers of verwerkt in likeur, chutney en allerlei sausjes. Dat vindt gretig aftrek bij de toeristen die de de witgekrijte kassen van kwekerij Arruda, waarin de ananassen nog altijd op traditionele wijze worden geteeld, dagelijks bezoeken. 

In totaal duurt de teeltcyclus van deze ananassen achttien tot vierentwintig maanden. Het begint allemaal met scheuten van planten die al eerder vrucht hebben gegeven. Na het opkweken wordt de plant in de kas gezet. De planten groeien op bedden die zijn verrijkt met plantaardig organisch materiaal en voorzien van een irrigatiesysteem.

Vier maanden na planting wordt er 'gerookt' in een gesloten kas om de planten gelijkmatig te laten groeien.

Uit de bloemen komen de vruchten aan de plant. Er worden bladeren in de kroon weggehaald zodat alle energie naar de vruchten kan.

Na 18 maanden is het tijd om de ananassen te oogsten. De planten blijven dan nog enkele weken staan.

Voor meer informatie: www.ananasesarruda.com