Jack Aartsen in Kersteditie AGF-Primeur:

"We zijn vooral heel duidelijk in wat we wel, maar ook wat we niet doen"

Tholen - In de Kersteditie van Primeur die afgelopen weekend verscheen, vertelt Jack Aartsen hoe zijn bedrijf 'nonstopfresh' blijft. Aan de orde komen onder meer de groei van Aartsen, een nieuw ERP-systeem en de strategie die het naast de Benelux-landen ook in Azië hanteert. Onderstaand enkele quotes uit het interview:

Over de groei van de afgelopen jaren
Het bijzondere is dat we in onze lange historie eigenlijk altijd stapje voor stapje zijn gegroeid. Niet met gigantische groeicijfers, maar er is altijd wel sprake geweest van groei. In de zogeheten crisisjaren, zeg maar tussen 2008 en 2012, zijn we stabiel gebleven, maar daarna zijn we wel veel sterker uit de crisis gekomen. De afgelopen vier jaar zijn we gigantisch gegroeid. Als we dit volgend jaar volhouden, zijn we in vijf jaar tijd verdubbeld in omvang.

Over de strategie
We zijn vooral heel duidelijk in wat we wel, maar ook wat we niet doen. We voorzien met onze locaties in Breda, Venlo en Sint-Katelijne Waver alleen klanten in de Benelux en exporteren pertinent niet. Nagenoeg al mijn collega’s in de AGF-handel richten zich op re-export en retail. Dat doen wij absoluut niet en dat zetten we ook zwart op wit in onze brochures. Daardoor kunnen wij bijna alle exporteurs tot onze dagelijkse klanten rekenen. Wekelijks voorzien wij zo'n duizend klanten van ons brede assortiment en in totaliteit vermarkten we jaarlijks 25 miljoen colli groenten en fruit.

Over de vestiging in Azië
Zeven jaar terug waren we het eerste Nederlandse bedrijf met een eigen vestiging in Azië en inmiddels werken we met dertien mensen op ons kantoor in Hong Kong. We halen een kwart van onze omzet er vandaan. Deze groei verklaar ik eveneens door de inzet van ons team en de juiste strategie. Ook in Azië mijden we de retail, maar werken we met zo’n honderd distributiepunten op markten in zo’n vijftien landen in Zuidoost-Azië, waarbij China het grootste afzetland is. Het grote voordeel is dat we ter plaatse actief zijn op een paar uur van onze distributiepunten.

Over het ERP-pakket dat in eigen huis ontwikkeld wordt
We hebben dertig jaar met hetzelfde ERP-pakket gewerkt, maar drie jaar terug hebben we het eigenzinnige besluit genomen om een eigen ERP-pakket te ontwikkelen. Al die adviseurs kwamen me vertellen dat ik een standaardpakket moest nemen, maar niet het pakket, maar onze organisatie is voor mij de standaard. Veel bedrijven in de AGF-handel zijn nat gegaan met een systeem dat niet naar behoren werkte. Ons voordeel is nu ook dat we gefaseerd live kunnen gaan, zo zijn we met onze administratie en financiën al over op het nieuwe systeem. Eind 2020 verwachten we dit project af te ronden. De vlag kan pas bij de finish worden gehesen, maar ik heb er voor de 100% vertrouwen in dat we hierin slagen.

Over de positie in de Hillenraad (25)
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat de positie op deze lijst me niets doet. Anderzijds vind ik bij deze lijst wel een groot nadeel dat de lijst bestaat uit bedrijven die hun medewerking eraan verlenen. Of de winnaar dan ook daadwerkelijk het beste bedrijf uit de sector is, is de vraag. Dat haalt voor mij wel waarde van de lijst af. Daarom zullen we volgend jaar opnieuw beoordelen of we eraan meedoen. Ook vind ik het aantal collega’s uit de AGF-handel wel schril afsteken bij de bloemen- en groententelers op de lijst. Ik kan meerdere AGF-collega’s noemen die wat mij betreft zeker op deze lijst thuishoren. Overigens vind ik wel dat we dit jaar dichter naar de plek zijn gegaan waar we thuishoren…

En over zijn hobby's
Tot mijn vijftigste maakte ik nauwelijks tijd voor hobby’s, maar de laatste jaren probeer ik daar meer tijd voor te maken. Zo ben ik een reisfanaat en dat valt gelukkig goed te combineren met het werk. Portugal is mijn tweede land en ik ben een culinaire liefhebber. Zo zie ik weer enorm uit naar de aanstaande Kerstperiode. Lekker eten met een goed glas wijn en fijne mensen om ons heen, daar kijken we met de familie altijd enorm naar uit!

www.aartsen.com 

Het hele interview lezen? Neem nu een abonnement op Primeur en wij sturen de Kersteditie nog na


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.