Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoeveel licht heeft het gewas nodig?

Voor elk gewas bestaat er een optimale hoeveelheid licht. Bij een lager niveau wordt er niet genoeg geproduceerd. Maar ook een te hoog niveau drukt de opbrengst en kwaliteit. Er is dus altijd maatwerk nodig, stelt men bij Mardenkro, dat hieronder per gewas belichtingsniveaus adviseert.

Tomaat en komkommer (max. 30 mol per m2)
Dit zijn zeer lichtminnende gewassen. Ze kunnen wel 30 mol licht per m2 per dag (alle hierna volgende cijfers gaan over een maximum aantal mol per vierkante meter. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van Purdue University) nuttig omzetten in productie. Dat wil zeggen: het is niet snel genoeg.

"In streken met weinig licht in de winter is het daarom heel nuttig om de lichtinval te verbeteren. Dat kan door de reflectie op het kasdek te verminderen met AntiReflect.

Aan de binnenkant zorgt AntiCondens ervoor dat er een fijne waterfilm op het kasdek komt in plaats van grove condensdruppels. Ook dat verbetert de lichtinval aanzienlijk."

In een kas zonder coating valt er veel zonlicht op de kop van de planten en weinig onderin het gewas. "Dit is te verbeteren met een diffuse coating. De onderste bladeren worden dan ook productiever en dit zorgt voor een betere opbrengst en een betere kwaliteit. Het diffuse licht, zonder afwisseling tussen schaduw en zonnevlekken zorgt voor een rustige teelt zonder stress."

Een voorwaarde bij een hoog lichtniveau is altijd dat de temperatuur van de planten niet te veel oploopt. "Dit is te bereiken met ReduHeat dat selectief de warmtestraling tegenhoudt. Het gewas kan volop assimileren, maar wordt niet te warm. Dit effect is ook te bereiken met ReduFuse IR, dat de voordelen van diffuus licht met warmteremming combineert." 

In hete droge regio’s valt in de zomer niet te ontkomen aan remming van het licht. "Dan zijn ReduSol en eventueel een extra laag SprayChalk de aangewezen middelen."

Paprika (max. 25 mol per m2)
Paprika houdt wel van licht, maar wat minder dan tomaat en komkommer. Eigenlijk geldt voor dit gewas hetzelfde verhaal als hierboven. Alleen zal in de hete maanden sneller een schermmiddel nodig zijn.

Dat is des te meer belangrijk omdat bij paprika altijd een concurrentie tussen zetting van de vruchten en uitgroei van de vruchten bestaat. De balans tussen de twee processen raakt snel verstoord bij hittestress. "Extra aandacht voor hitteremming is lonend, waarbij zowel ReduFuse IR als ReduHeat voordelig kunnen zijn voor de groei van een paprika." 

Sla (max. 15 mol per m2)
Sla stelt heel andere eisen. Het optimale lichtniveau is de helft van dat bij tomaat. "Daarmee ligt het gebruik van coatings ook anders en het hangt sterk van de regio af wat verstandig is. Als gedurende een lange periode het lichtniveau de remmende factor voor de productie is, zijn coatings die de lichtinval verbeteren zeker het overwegen waard. Maar overal, en zeker in warmere streken, is het zaak een deel van het jaar het licht- en zeker het hitteniveau te remmen met coatings als ReduSol en eventueel SprayChalk."

Roos en chrysant (max. 22-30 mol per m2)
Roos en chrysant vallen in dezelfde categorie als tomaat en komkommer: de zeer lichtminnende gewassen. Dat betekent dat het coatinggebruik vergelijkbaar is. "Er is echter één belangrijke kanttekening. Bloemen en knoppen zijn vaak gevoelig voor hittestress; sommige kleuren zelfs erg gevoelig. Dit betekent dus: extra aandacht voor hittewering. Bij rozen rukt de coating ReduFlex Blue op. Hij combineert hittewering met selectieve remming van blauw licht. Daardoor worden de rozenstelen langer en een positief effect op de bloemkwaliteit."

Andere snijbloemen
Een groot deel van de snijbloemen zit in de middencategorie. Ze houden best van licht, maar het moet niet te veel worden. Dat betekent vooral dat zonwerende coatings vroeger in het jaar opgebracht moeten worden dan bij roos en chrysant. Ook deze gewassen hebben zeker baat bij diffuus licht, stelt men bij Mardenkro.

Potplanten (max. 4-12 mol per m2)
De meeste potplanten zijn echte schaduwplanten. Een flink deel van het jaar moeten ze beschermd worden tegen zowel een hoog lichtniveau als te veel hitte. "ReduSol is dan de aangewezen coating."

Sommige soorten – bijvoorbeeld fuchsia en hortensia – kunnen wel een wat hoger lichtniveau aan. "Afhankelijk van de regio en locatie is de hittewerende diffuse coating ReduFuse IR wellicht een idee.
Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat diverse soorten potplanten meer licht aankunnen dan in de praktijk gebruikelijk is. Een hoger lichtniveau zorgde in proeven voor een snellere productietijd en veel zwaardere planten.

Absolute voorwaarde is wel dat er geen hittestress optreedt en de luchtvochtigheid niet te veel daalt. Dit werd gerealiseerd met diffuus licht en luchtbevochtigers. Nederlandse telers brengen vaker een diffuse coating aan en realiseren daarmee een hogere en snellere productie."

Zelf kijken welke coating er nodig is? Mardenkro heeft daar de ReduWizard voor. 

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl

Publicatiedatum: