"Data uit de kas helpen telers betere beslissingen te maken"

Pylot voegt Chinees toe maar houdt het wel bij vijf gewassen

Tholen – “Eigenlijk hebben we meer ideeën dan tijd”, lacht Edwin Huybers van Pylot. Hij mag ook niet klagen, want ruim zeven maanden na de lancering is Pylot operationeel in 51 kassen.

Er gingen twee jaar ontwikkeling aan vooraf. “De eerste resultaten druppelen binnen. Echt een leuke fase dit. Maar juist omdat we zoveel ideeën hebben, kiezen we er bewust voor om te focussen. Pylot is er voor vijf gewassen, werkt met vijf klimaatcomputers en in vijf talen.”

In het Chinees
Na Nederlands, Engels, Frans en Russisch is Chinees de laatste toevoeging aan het rijtje beschikbare talen. “Het klinkt simpel, een taal toevoegen, maar zeker met Chinees is dat het niet. Het systeem moet aangepast worden en de social media moeten worden toegevoegd. Het aansluiten van de chatbox kan niet via Google, want dat hebben ze in China niet”, legt Edwin uit.

Focus
Pylot kan worden toegepast voor de teelt van tomaat, komkommer, aubergine en sla, waar klimaatcomputers gebruikt worden van Hoogendoorn, Hortimax, Priva, Vito in Rusland en Argus in Amerika. “De kunst van groeien is te kiezen wat je niet doet, dan wordt je goed in wat je wel doet”, vindt Edwin en dus wordt Pylot niet uitgerold naar andere gewassen.

Kennis uit andere sectoren
In het Pylot-team dat hij aanstuurt, plaatst Edwin graag knappe koppen van buiten de sector. “We gingen op zoek naar de technieken die al werden gebruikt in bijvoorbeeld de auto-industrie. Mijn auto weet allang of hij een beetje gas moet afnemen ten opzichte van mijn voorganger."

"Er is al veel intelligentie ontdekt. We onderzoeken wat we daarvan kunnen gebruiken in de tuinbouw. Zo komen we op iets anders uit dan wanneer je het vanuit de sector zelf zou ontwikkelen. De tuinbouwsector is best behoedzaam en het delen van kennis is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

Elke dag een beetje beter
Hoe werkt dat eigenlijk, data in de kas? Moet de teler straks zijn eigen inzicht opzij schuiven en volledig op data vertrouwen? Dat vindt Edwin te scherp. “Welnee, daar zijn we nog lang niet. Dat is veel verder weg dan we denken. Het wordt juist makkelijker om beslissingen te nemen. De teler kan de data gebruiken om te checken of zijn eigen inzicht klopt. Het wordt eenvoudiger en inzichtelijker om te telen. Inzicht in de data helpt om elke dag een beetje beter te worden.”

Voor meer informatie:
Pylot
info@pylot.nl
www.pylot.nl

Edwin Huybers
(0174) 286 161
06 4281 1822


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.