Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer inkomsten telers door minder drain

Teelt op substraat blijft een continue trend en daardoor is er steeds meer behoefte aan efficiënt management van water en voedingsstoffen in de glastuinbouw. Een optimale irrigatiestrategie is essentieel om de teelt en kwaliteit van de gewassen te optimaliseren en draagt ook significant bij aan het besparen van kosten. DrainVision werd ontwikkeld om telers te ondersteunen in hun besluitvorming.

Wat is het DrainVision-systeem?
“DrainVision biedt een beter inzicht in de waterafvoer en de waterbeschikbaarheid voor de planten. Het systeem toont de waterhoeveelheid in het substraat, EC in de drain, irrigatie en drainwaterhoeveelheden en timing,” zegt Ziv Omer, productmanager van DrainVision en agronomist bij Paskal.

Er worden nauwkeurige gegevens getoond met intervals van vijf minuten. Deze gegevens zijn beschikbaar in een gebruikersvriendelijke interface in realtime. Het systeem geeft online meldingen, gebaseerd op limieten die door de teler zijn ingesteld.

Drain- en waterspanning bijhouden
“De meeste telers meten de drain aan het eind van de dag. Maar door de drainwaterhoeveelheid, EC en waterspanning gedurende de dag te meten, krijgen we informatie over belangrijke factoren voor optimale groei en kunnen we stress bij planten vermijden,” legt Ziv uit.

“Overtollig water kan de groei van de plant negatief beïnvloeden omdat er dan lage zuurstofgehaltes zijn in de omgeving van de wortels, er minder mineralen worden opgenomen en er minder pathogenen ontwikkelen.”

In de meeste gevallen proberen telers een drainpercentage aan te houden van 20-30%, is Ziv's ervaring. "Door het DrainVision-systeem te gebruiken, kunnen telers de drainprestaties gedurende de dag eenvoudig volgen, evenals de EC-niveaus."

Significant kostenbesparing
Bij een casestudie bij een tomatenkas van vier hectare in Spanje zijn significante kostenbesparingen te zien door het gebruik van het DrainVision-systeem. Door dit systeem te gebruiken, heeft de teler de dagelijkse drain van 60% naar 30% kunnen verlagen en is de waterinhoud verbeterd in de omgeving van de wortels zonder een negatief effect op de groei (figuur 1).

Optimalisatie van irrigatiemanagement door DrainVision:
Klik hier voor een vergroting.

Irrigatie van 2,1 liter/tray/dag in combinatie van drain van 1,3 liter/tray/dag. Dit is een drain van 62% (A). Dit creëert een hoog saturatieniveau in het substraat van bijna 28.500 gr tijdens de pieken (B). Na aanpassing van de irrigatiecycli kwam men uit op een irrigatie van 1,4 liter/tray/dag en een drain van 0,4 liter/tray/dag (33% irrigatie) (C). De lagere irrigatiehoeveelheid verminderde de hoeveelheid water in het substraat in de ochtend en de middag, maar behield het saturatieniveau in de middag (D).

De verlaging van het dagelijkse drainpercentage zorgde voor besparingen op irrigatiekosten, evenals verbeterde plantgroei en opbrengsten. De totale toename in bruto inkomsten kan oplopen tot meer dan €20.000 (hectare/seizoen) voor tomaten.

Ervaring
De DrainVision-systemen zijn nu operatief in 13 verschillende landen en bieden monitoroplossingen en automatische irrigatie voor verschillende gewassen. Roee Shavit, een teler uit ‘Tikan Olam’, een van de geavanceerde cannabiskwekerijen in Israël, merkte op dat ze door het DrainVision-systeem te volgen nu de mogelijkheid hebben om de drainprestaties aan te passen en de gewenste EC-niveaus te behalen aan het eind van de irrigatiecyclus. "DrainVision stelt ons in staat om het gebruik van water en meststoffen te beperken en het EC-niveau in de drain constant te houden. De besparingen op water en meststoffen kunnen zo’n 20% zijn aan het eind van het jaar.”

Nieuwe functies in DrainVision
Ziv legt uit dat er nieuwe functies zijn toegevoegd aan DrainVision. “Het is nu mogelijk om het DrainVision-systeem te koppelen aan de belangrijkste irrigatiesystemen in de markt en om de irrigatie automatisch te laten verlopen,” zegt hij.

Ook zijn er nu online meldingen beschikbaar in de DrainVision-applicatie. "Het is eenvoudig om de limieten in te stellen op mobiel of computer. Deze limieten kunnen worden ingesteld voor elk van de gemeten parameters: waterinhoud, drain, irrigatie en EC in de drain,” zegt hij. 

Voor meer informatie:
Paskal Group
www.Paskal-group.com

Ziv Omer
ziv@paskal-group.com 

Publicatiedatum: