Kerstperiode zorgde niet voor opleving Italiaanse markt

"De kerstperiode heeft helaas niet gezorgd voor een opleving van de markt. Er was geen sprake van die typische stijging van de consumptie vóór de vakantie die tot een aantal jaar geleden merkbaar was. Kortom, de maand december is niet langer hetzelfde als voorheen", vertelde Vittorio Gona, voorzitter van de AlbaBio coöperatie, in eind december 2019.

Vittorio Gona

De markt
De cherrytomaten waren vlak voor Kerst volgens Gona van goede kwaliteit met een goede brixwaarde. En dan de prijzen. "De aubergines hebben een prijs van ongeveer €1,20 per kg, de courgettes €2,30 en de ronde tomaat €2,00 per kg. We hoopten op een verdere toename van de vraag gezien de uitstekende teelt, maar dit bleef helaas uit", zei Gona.

Klimaat en regulering
"Ondanks dat de teelt en de opbrengsten bevredigend waren, hebben we te maken gehad met problemen. Onze telers verkeren in grote moeilijkheden vanwege de klimatologische omstandigheden, die aan het einde van 2019 echt rampzalig zijn geweest. De schade die is ontstaan zal nu worden weerspiegeld in de oogst van maart."

"Wat betreft de markt is er een regulering nodig die de relatie tussen de teelt en de detailhandel bewaakt. Inmiddels lijkt het erop dat we begrijpen dat het de trend is om steeds meer hoogwaardige, lang houdbare, verwerkte gewassen te hebben in biologisch afbreekbare verpakking, maar met afzetprijzen die we normaal gesproken pas aan het einde van het seizoen zien.

Minister van Landbouw, Teresa Bellanova, zegt dat we de waardigheid van onze groenten en fruit moeten herstellen. Helaas zijn er in de agrarische sector veel mensen die denken dat ze weten hoe het moet zonder dat ze zelf ook maar de minste praktische ervaring hebben", zegt Gona.

De virtuositeit van de Spanjaarden en het zelfrespect van de Fransen
"Ik dacht dat ik alles in dit beroep had gezien en ik dacht dat onze Spaanse collega's ons een stap voor waren, maar ze liggen mijlenver voor. We zouden ze als voorbeeld moeten nemen, vooral omdat een grote Spaanse coöperatie binnenkort vestigingen gaat openen in Italië. Natuurlijk vind ik het vreemd dat ze investeren in Italië waar de tuinbouw het niet goed doet, maar ze zijn goed en ik geloof niet dat ze alleen Spaanse gewassen willen afzetten", zegt Gona.

"De Fransen weten goed in te spelen op de trend om lokale gewassen van goede kwaliteit te kopen. We willen graag dat de brancheverenigingen en instellingen ons helpen bij de promotie van Italiaanse gewassen zodat we de bevolking kunnen laten zien dat het om lokale gewassen gaat in de hoop dat ze zich bewust worden van de waarde ervan", concludeert Gona.

Voor meer informatie:
O.P. Coop. Alba Bio 
Cda Ferranta, SN 
97010 Marina di Ragusa (RG) - Italië
Tel.1: +39 932 239003
Tel.2: +39 3357856242 (Commerciale)
Fax: +39 932 616014
Email: info@gruppoalbabio.it
Web: www.gruppoalbabio.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven