Eerste Chileense kassen met realtime beheer

In de regio Valparaíso staan de eerste Chileense kassen die zijn uitgerust met sensoren die verschillende omgevingsvariabelen meten, zoals de bodemvochtigheidsgraad, de zonnestraling, de relatieve vochtigheid of de luchttemperatuur. De installatie van de sensoren kadert in een project om de productiviteit in de kassen van kleinschalige telers te verhogen door het gebruik van ICT.

De technologie laat telers toe de kasvariabelen op hun smartphone of computer realtime te lezen, wat een grote hulp betekent bij het nemen van beslissingen.

Projectmanager Rubén Ruiz legde uit dat het project rekening houdt met de drie belangrijkste factoren voor kasteelt: de klimatologische vereisten van de plant, de klimatologische omstandigheden van de plaats waar geteeld wordt en het type kas dat de juiste klimatologische omgeving moet creëren.

Het project baseert zich op gegevens die begin 2019 verzameld zijn in verschillende teeltgebieden met kleinschalige kassen in de regio's Valparaíso, Maule en Biobío. Een studie bepaalde welke kasinfrastructuur het best gebruikt zou worden om thermodynamisch optimaal te werken. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Chileense Instituut voor Landbouwonderzoek (INIA), de Universiteit van Biobío, de Adventistische Universiteit van Chili (UnACh) en de Universiteit van Chili (UCh).

Er werd een ecologisch kasteeltmodel ontworpen met aandacht voor de automatisering van processen en met gebruik van geavanceerde meetapparatuur voor de registratie van omgevingsvariabelen. Er worden voor de gebruikers ook gegevens beschikbaar gesteld via het web over de klimatologische omstandigheden van de zone.

In de rand van dit project is er ook een centrum opgericht voor onderzoek naar kastechnologie en -beheer (CITyMAI) in de regio Ñuble, waar nieuwe ontwerpen, ondersteuningsmaterialen en bedekkingen voor kassen bestudeerd en geëvalueerd zullen worden.

Bron: diarioelheraldo.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven