Italiaanse aardbeien herstellen na wervelwind

De meeste gewassen, die zijn geteeld in het gebied rond het Italiaanse Metapontino, in Basilicata waren snel hersteld nadat ze op 12 november 2019 door een wervelwind waren getroffen.

"Monitoring toonde aan dat de aardbeien in bijna alle getroffen gebieden zijn hersteld. De aardbeienzaailingen hebben geen schade geleden, zowel door de snelheid van de telers als het daaropvolgende milde weer. De groei verloopt gestaag", legde Salvatore Pecchia van AssoFruit Italia eerder deze week uit.

"Na deze gebeurtenis hadden veel telers het moeilijk: sommigen konden dankzij hun eigen middelen herstellen, maar anderen moesten om financiële steun vragen.”

"Telers maken een moeilijke tijd door. Niet alleen zijn we nog aan het herstellen van abnormale weersomstandigheden die in het voorjaar plaatsvonden, maar ook op commercieel gebied zit het niet mee. Perziken en abrikozen waren dit seizoen niet zo populair evenals aardbeien. Veel telers kunnen hierdoor de kosten niet meer dragen."

Matera en het hele Metapontino-gebied ontvingen slechts een kleine €50.000 naar aanleiding van deze gebeurtenis, terwijl er €2.350.000 werd toegewezen aan regio Campanië en €898.000 aan Apulië. Deze fondsen maken deel uit van de €100 mln die door de nationale overheid wordt toegewezen om de noodsituatie als gevolg van de weersomstandigheden van oktober en november het hoofd te bieden. Het is een zeer laag bedrag voor regio Basilicata, aangezien alleen al de verliezen in de landbouwsector naar schatting €10 mln bedragen, plus nog eens €8 mln voor Matera.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.