Kees Havenaar, Frutas Luna:

"Wispelturigheid troef dit najaar op Spaanse groentenmarkt"

Tholen - "Het was dit najaar allemaal maar wispelturig op de Spaanse kasgroentenmarkt", constateert Kees Havenaar van Frutas Luna. "Wel of geen Brexit (nu wel), overstromingen, stakingen, feestdagen die onhandig vielen. Desalniettemin zijn we er als Frutas Luna goed doorheen gekomen. Inmiddels gaan we naar het einde van 2019 en zijn we bijna op de evenaar van het Almeria-seizoen."

"In het begin van het seizoen was de sla niet te betalen als gevolg van de vreselijke regenval in de buurt van Murcia. Broccoli is zelfs tot vorige week duur geweest", vertelt Kees. De groenten in Almeria hebben ups and down gekend. Eigenlijk alle producten begonnen met slechte prijzen totdat er een staking aangekondigd werd. De staking viel samen met een slechte weersverwachting en dit deed een aantal producten flink stijgen in prijs."

"Zo stegen de aubergines bijvoorbeeld in een paar dagen naar het drievoudige en gingen de paprika's eindelijk boven de 'magische' eurogrens. Dit heeft zo een weekje aangehouden. Maar dat was niet het gevolg dat de vraag opeens zo groot was. Er waren wel een paar 'bijproducten' zoals pepers, die leuk verkochten, maar over het algemeen was de vraag gewoon normaal. We weten dat in Almeria, als het gaat regenen, feestdagen op komst zijn, alles opeens de lucht inschiet en daarna is het net of je een ballon leeg prikt", vertelt de exporteur.

"Alles is nu weer teruggezakt naar droevig lage prijzen! Komkommers daarentegen zijn nu veel duurder dan precies een jaar geleden toen het ook werkelijk een drama was. Courgettes doen het redelijk, gele en groene paprika's echter bedroevend. Ik heb met telers gesproken dit weekend en die zeiden al dat ze de scharen en mesjes gingen opbergen tot na de feestdagen. Ik denk zelf ook niet dat we nog een “kerstdrukte” gaan krijgen. Begin deze week misschien nog een beetje extra vraag en dan zal het wel rustiger gaan worden", besluit Kees, die iedereen fijne feestdagen wenst.

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34-950178653
kees@frutasluna.com
www.frutasluna.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.