Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Serres Magueur

Zorgen over WKK ondanks renovatie Franse kas

Sinds half november is er een nieuwe kas van 16000 m² operationeel in het Franse Bretagne. “Deze gloednieuwe faciliteit is eigenlijk onze gerenoveerde eerste kas uit 1990. De kas is energiezuiniger en helderder geworden, met hogere rijen van gelijke lengte. Hierdoor krijgen we een beter kasklimaat en betere werkomstandigheden,” legt teler Nicolas Magueur uit.

Isoleren en ventilatie
Om dit te kunnen realiseren, zijn enkele technologieën geïmplementeerd. “De kas is beter geïsoleerd omdat de voegen waaruit het frame bestaat daarvoor specifiek uitgerust zijn, waardoor er geen warmte door het dak verloren kan gaan. De kas bestaat uit hitteschilden op het dak en de wanden.

We hebben ook een ventilatiesysteem opgezet met kanalen aan de onderkant van de kas. Hierdoor is een betere luchtstroom mogelijk en wordt het planten geactiveerd en blijft het openen van de ramen beperkt. En als we de ramen minder openen, verliezen we ook minder warmte en besparen we energie,” legt Nicolas uit.

Water
Wat het waterbeheer betreft, heeft de familie de nieuwe kas uitgerust met een systeem om water te recyclen met een uv-ontsmetter van Priva. “Dankzij een ingebouwde uv-lamp kan dit systeem zorgen voor een goede desinfectie van virussen, bacteriën en schimmels. Het systeem wordt bestuurd door een computer. Het moderne aan het systeem ligt hem in het feit dat het rechtstreeks is verbonden met en wordt beheerd met Priva-software.”

Voor de installatie van de nieuwe kas maakten Nicolas en Thierry ook gebruik van de diensten van leveranciers zoals Squiban, La Coria, Podeur en Horconex, de kassenbouwer.

Het bedrijf heeft ook een project lopen om zonnepanelen te installeren voor eigen verbruik voor de elektriciteitsproductie in 2020. “We gaan zonnepanelen leggen op een dak van meer dan 3000 m² om zo een deel van ons jaarlijkse elektriciteitsverbruik te compenseren.”

Zorgen over WKK
Volgens Nicolas zijn energie en arbeid de grootste uitdagingen van de toekomst voor de glastuinbouw. “We gebruiken momenteel een warmte-krachtkoppelingssysteem om de kassen te verwarmen, met contracten van 12 jaar die binnenkort aflopen. Op dit moment zijn er geen interessante nieuwe contracten. Het warmte-krachtkoppelingssysteem zal dus moeten stoppen als er geen oplossing is. Dat is jammer, omdat het een zeer interessant systeem is.

Het gas wordt geleverd door een netwerk van buizen, in tegenstelling tot hout, dat wordt getransporteerd door vrachtwagens. Er komt heel weinig verbrandingsafval vrij in de lucht en met de rookpluimen wordt iets gedaan. De CO2 in de rook wordt bijvoorbeeld opnieuw de kassen ingeleid om vervolgens door de planten te worden opgenomen.

Het stopzetten van warmte-krachtkoppelingssystemen zou betekenen dat we teruggaan naar gasketels, wat economisch niet haalbaar is. De grote vraag is hoe we de kassen gaan verwarmen, zodra we geen warmte-krachtkoppelingssystemen meer kunnen gebruiken.

Warmtekrachtkoppeling is ook een belangrijke bron van elektriciteitsproductie in de regio, wetende dat Bretagne elke winter wordt getroffen door een gebrek aan elektriciteitsvoorziening.

Arbeid
De tweede grote zorg van de teler, en de hele sector eigenlijk, is arbeid. "Het wordt steeds ingewikkelder om personeel te werven om in de kassen te werken. Dit komt mede doordat de sector zeer weinig bekend is en slecht wordt geëvalueerd. De jonge afgestudeerden van landbouwscholen gaan niet naar de glastuinbouw, hoewel het een zeer interessant en veelzijdig beroep is.”

Over Serres Magueur
Serres Magueur is een familiebedrijf dat in 1990 opgericht door de ouders van Nicolas Magueur. Het bedrijf was oorspronkelijk in het bezit van 7500 m² aan kassen, maar bezit nu een oppervlakte van 90000 m².

De locatie bestaat uit 4 kassen, respectievelijk gebouwd in 1996, 2010, 2014 en 2019. Het bedrijf teelt oudere tomatenrassen voor de Savéol-coöperatie, zoals de Marquise Noire.

 

Voor meer informatie:
Nicolas Magueur
Serres Magueur
+33 2 98 84 39 38
+33 6 86 46 95 98
nicolasmagueur@orange.fr  
Facebook: https://www.facebook.com/serresmagueur29/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/nicolas-magueur-506286121/

Publicatiedatum: