Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optimaal watergehalte: een blauwe bessencasus

Om de irrigatiestrategie te kunnen optimaliseren, moeten telers een goed begrip hebben van de vocht-, drainage- en EC-gehaltes. Dat stelde Ziv Omer, productmanager DrainVision en agronomist bij Paskal, vorige week al. Maar hoe zorgt de teler met 'een goed begrip' voor optimale teeltomstandigheden?

“Om de optimale vochtigheidsomstandigheden te behouden voor gewassen die in substraat worden geteeld, moet men goed weten wat de kenmerken van het substraat zijn, hoe de plantfysiologie is en hoe het water wordt opgenomen,” legt Omer uit.

DrainVision is het draadloze irrigatiebewakingssysteem van Paskal en biedt meer informatie over de drainage en beschikbaarheid van water. Daarbij bespaart het systeem op water en meststoffen en verbetert het de kwaliteit en de kwantiteit van de oogst.

Variatie onder de gewassen
“Telen in verschillende soorten substraat met een beperkt volume, verschillende fysieke en chemische kenmerken en de mogelijkheden tot het vasthouden van water, variatie onder de gewassen, evenals een snelle uitputting van water en voedingsstoffen kunnen mogelijk leiden tot stress in de plant,” legt Omer uit.

Daarom is een optimale hoeveelheid water vereist in het substraat. Een nauwkeurige en online bewaking van het vochtgehalte is nodig.

“De meest gebruikte irrigatiebewaking in kassen zijn gebaseerd op stralingsmetingen, omdat die een goede schatting bieden van de verdamping. Maar deze methode is waarschijnlijk te beperkt, omdat er nog meer factoren zijn die invloed hebben op de verdamping zoals luchtvochtigheid, temperatuur, overdekking van de kas, plantvariëteit, leeftijd van het gewas, substraattype en meer.”

Irrigatie door middel van vaste tijdsintervallen wordt ook vaak toegepast, maar vraagt meer aandacht omdat de drains meerdere malen per dag moeten worden gecontroleerd.

Dicht bij het doel
In sommige gevallen is het dagelijkse percentage van de totale drainage dicht bij het gestelde doel, maar wanneer DrainVision gebruikt wordt kan de drainagehoeveelheid beter in de gaten worden gehouden, stelt Omer. Ook is er dan meer controle op de timing, uniformiteit en EC gedurende de dag.

“Als de timing van de irrigatie bijvoorbeeld niet heel precies gebeurt, kan dit leiden tot teveel drainage in de ochtend of middag en te weinig drainage midden op de dag wanneer de verdamping het hoogst is. Dit leidt tot fluctuering in het watergehalte en EC-gehalte van het substraat,” aldus Omer.

Blauwe bessencasus
Voor een optimale productie van gewassen van hoge kwaliteit is een nauwkeurig irrigatiemanagement vereist.

“Waterstress op kritieke moment kan dramatische gevolgen hebben voor de opbrengst en kwaliteit van het fruit omdat de ontwikkeling van de plant verstoord wordt. Blauwe bessenplanten bijvoorbeeld, die last hebben van waterstress, laten dit alleen niet altijd zien.

Daarom is een zorgvuldig irrigatiemanagement een hele belangrijke factor in het verkrijgen van goede opbrengsten, voor een goed functioneren van de plant en uiteindelijk ook voor de gezondheid van de planten op lange termijn.

Een teveel aan irrigatie kan aan de andere kant weer leiden tot een verminderd functioneren van de wortel van de plant, waardoor er voedingsstoffen verloren gaan en ziektes als phytophthora de ruimte krijgen,” waarschuwt Omer.

“Door DrainVision te implementeren in blauwe bessengewassen kunnen telers een optimaal watergehalte bereiken door de hele dag heen, evenals besparen op water en meststoffen.”

De volgende grafieken tonen de irrigatiestrategie voor blauwe bessen onder netten. In dit geval zijn er twee irrigatieprogramma’s ingesteld door de teler:

-        Kortere irrigatiecycli en kortere intervallen in de ochtend en vroege middag
-        Langere irrigatiecycli met langere intervallen in de middag en avond


Klik hier om te vergroten

Programma 1 – De irrigatie is gestart om 8.00 uur, toen het watergehalte ongeveer 1500 gr onder veldcapaciteit was (55,136 gr). De veldcapaciteit werd bereikt om 9.15 en vanaf dat moment werd er een stabiel watergehalte vastgehouden tot 14.00 uur.

Om een constant watergehalte te bereiken op het moment dat de verdamping hoog is, werden er korte irrigatiecycli geprogrammeerd in combinatie met korte intervallen tussen de cycli. De drainage bleef uniform in deze periode, waardoor er constant mineralen werden afgevoerd.

Programma 2 – Dit werd gestart om 14.00 uur en werd gekenmerkt door een hoger irrigatievolume met langere intervallen tussen de cycli.

Zoals in de grafiek te zien is bereikte het watergehalte het hoogste niveau om 14.00 uur, wat duidt op een korte interval voor de eerste lange irrigatiecyclus. Omdat de irrigatiecycli in programma 2 een volume hadden van 610 ml, met een beoogde drainage van 30%, zou de eerste cyclus 430 gr onder de veldcapaciteit moeten starten met een gewicht van 54.706 gr (13.55 uur). Vervolgens ondersteunde het lagere watergehalte dat in deze periode werd vastgehouden ook de wortelontwikkeling. Het beperkte de risico’s op wortelziektes, verbeterde de weerstand van de plant tegen ziektekiemen en werd de afvoer van mineralen geregeld.

Dr. Guy Tamir, van Agricultural Research and Development uit het centrale berggebied in Israël, zegt dat ze door het gebruik van DrainVision nu de mogelijkheid hebben om de irrigatiemethode voor blauwe bessenplanten aan te passen aan de opnamemogelijkheden van de plant. Ook kunnen ze bepalen welke hoeveelheden moeten worden afgevoerd. “In de nabije toekomst willen ook de plantengroei onderling vergelijken op basis van de verschillende irrigatiemethodes. Dit doen we met de gegevens uit DrainVision.”

Nieuwe functionaliteiten van DrainVision
DrainVision kan worden gesynchroniseerd met andere grote irrigatiesystemen die gebaseerd zijn op een automatische irrigatie. Er zijn meldingen beschikbaar in de applicatie, die de teler zal ontvangen wanneer vooraf gedefinieerde parameters worden overschreden.

Voor meer informatie:
Paskal Group  
Ziv Omer
ziv@paskal-group.com 
www.Paskal-group.com  

 

Publicatiedatum: