Tuinbouw laat inwoners Zuid-Holland kansen voor energietransitie zien

"Als je van kassen leren kunt ..."

Greenport West-Holland heeft een boek gelanceerd: ‘Minder gas? Kijk naar de kas! Maak uw eigen greenhouse’. In het boek is te lezen hoe de glastuinbouw werkt aan minder gebruik van fossiele brandstoffen, en hoe inwoners van Zuid-Holland en de tuinbouw kunnen samenwerken aan de energietransitie. Het boek wordt verspreid via onder meer gemeenten in de regio.

Stefan Brandligt, Wethouder gemeente Delft (l) en Frank van Kuppeveld, wethouder van Pijnacker-Nootdorp 

De tuinbouw loopt volgens de Greenport voorop als het gaat om de energietransitie. Met het boek wil Greenport West-Holland aan de hand van vijf herkenbare thema’s die inspanningen duidelijk maken: isoleren, geothermie, energieopslag, energiemanagement en samenwerking. Het zijn stuk voor stuk thema’s die te vertalen zijn naar een woonhuis. Daarvoor werd een aantal telers uit de regio geïnterviewd, het voorwoord is van weerdeskundige Helga van Leur.

Nico van Ruiten vertelt: "Het boekje is bedoeld om iedereen te laten zien hou tuinders werken aan de energietransitie. Het is ook een inspiratie voor wat woningeigenaren kunnen doen. Die kunnen namelijk veel doen op het terrein van isolatie, opwekken van energie en WKO toepassen."

"Ik merk ook dat er onder tuinders een gevoel ontstaat dat ze daadwerkelijk klimaatneutraal kunnen zijn in 2040. Dat hebben zo ook als ambitie opgegeven in het klimaatakkoord." 

Het boek is niet alleen een verzameling voorbeelden zien; het is ook een oproep voor verdere samenwerking tussen inwoners en tuinbouwondernemers. Samen kunnen ze nog grotere stappen zetten in de energietransitie. 

Bron: Greenport West-Holland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven