Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cor Pellikaan (PellikaanQ):

"Clipsysteem verlaagt besmettingsrisico met 75%"

Tholen - Momenteel is het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) actueel. Het aantal landen waar het virus opduikt, groeit. De vraag is hoe telers samen met andere partijen zoals toeleveranciers verspreiding van het virus kunnen voorkomen. Volgens Cor Pellikaan van PellikaanQ helpt vermindering van het plantcontact het besmettingsrisico te verkleinen.

75 procent minder risico op besmetting
“Iedere kweker werkt met zijn eigen systeem", vertelt Cor. "Bij veel systemen is er veel plantcontact. Hoe meer plantcontact, des te hoger de kans op verspreiding van een virus.

Het is dus beter om het plantcontact beperkt te houden. Bij het Qlipr-systeem voer je vier handelingen in een keer uit: het laten zakken middels een haspel, het indraaien, het trossnoeien én het clippen met metalen ringen. Deze vier handelingen betekenen normaliter dat je de plantenrij vier keer af moet. Maak daar één keer van en je beperkt het besmettingsrisico met 75 procent.”

Het virus kan overal zitten
Veel telers die Cor Pellikaan spreekt, zijn terughoudend ten opzichte van een clipsysteem in het algemeen. Cor: “Men is bang dat hier het virus in gaat zitten en dat dit de oorzaak zou kunnen zijn van de virusverspreiding. Dan vergeet je echter dat áls het virus al in de kas zit, het overal kan zitten. In de teeltgoten, het irrigatiesysteem, de verwarmingsbuizen, de afweegunit, de gewasdraden en ga zo maar door.”

Als een teler de pech heeft het virus in zijn kas te hebben, moet er grondig worden ontsmet. Hoe haal je een virus uit de clip? Cor: “Het Qliprsysteem bestaat uit vier delen. De clip, de planthaak, het schuim in de clip en de pasteuriseermethode. Het schuim is een inzetstukje dat eenvoudig te vervangen is.

Dit zou de teler na het constateren van een virus dus kunnen vervangen. Ze zijn los te bestellen. De andere producten zoals de haak en de clip zijn eenvoudig middels stomen herbruikbaar. Net als alle andere bedrijfsmiddelen zijn deze te ontsmetten. Alle producten van Pellikaan Gewasklemsystemen zijn getest op actuele virussen.” 

Cor vervolgt: ”En nog even over dat stomen gesproken, dat kan de teler gemakkelijk zelf met het Slow Qookingsysteem. Deze pasteuriseermethode is voor lagere temperatuur op een langere periode en eenvoudig toe te passen op het bestaande verwarmingssysteem.”

Mechanisch bestuivingssysteem ShaQer
In veel kassen worden hommels ingezet. Ook hommels kunnen zorgen voor verspreiding van virussen. Pellikaan Gewasklemsystemen levert een product, genaamd ShaQer. Cor: ”ShaQer is een mechanisch bestuivingssysteem wat de verspreiding van virussen d.m.v. hommels voorkomt. Een ander voordeel van dit bestuivingssysteem is dat de effectiviteit van de vangplaten voor het vangen van de witte vliegen met 50% wordt verhoogd door het mechanisch bewegen van de planten.”

Voor meer informatie:
PelikaanQ Gewasklemsystemen 
Cor Pellikaan
Tel. +31 (0)492 33 03 77
Mob. +31 (06) 547 870 29
info@pellikaanQ.com
www.pellikaanq.com