1e fase in 2019, 2e en 3e fase in 2020

44 hectare kas in aanbouw in Saoedi-Arabië

Stukje bij beetje krijgt de woestijn er kassen bij. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld in Saudi-Arabië een project van 44 hectare gerealiseerd. De drijvende kracht achter het project is Faisal Al-Batal van de Dava Corporation. "Het is ons doel om deel te nemen aan de visie van het Koninkrijk Saudi-Arabië dat er in 2030 voldoende voedsel zal zijn voor de lokale markt en voor de export. Tot nu toe gaat de uitbreiding voorspoedig."

44 hectare
Als het bedrijf Dava Corporation klaar is, wordt het het grootste kassenproject van Saudi-Arabië. Het totale project van 44 hectare werd eerder dit jaar aangekondigd in samenwerking met Debets Schalke. Op dit moment wordt de eerste fase gerealiseerd: een 15 hectare grote Venlokas. Het Servische bedrijf Agrikol verzorgt de bouwwerkzaamheden. "De nieuwe kas zal 1 juli klaar zijn", zegt Nikola Petkovic van Agrikol.

Tomaten en paprika's
In de kas worden tomaten geteeld. Al-Batal legt uit hoe hij zowel tomaten als paprika's ziet als aantrekkelijke gewassen om te telen en dat de omstandigheden in Saudi-Arabië geschikt zijn voor deze teelt. "Omdat we kansen zien voor zowel tomaten als paprika's, creëren we zes afdelingen die gemakkelijk van de ene teelt naar de andere kunnen overschakelen."

De faciliteit zal worden uitgerust met pad-en-fan-koeling om de hitte op te vangen, iets wat van groot belang is bij de teelt in Saoedi-Arabië. "Maar omdat we in de Al-Kharj regio telen, kunnen we ook regenwater opvangen van het glazen dak van de kas", laat Al-Batal zien.

Deze regio is al bijna een eeuw lang een landbouwgebied, omdat het relatief positieve omstandigheden biedt voor deze activiteiten: de temperatuur stijgt sterk, maar af en toe regent het, wat van belang is in een land waar waterschaarste een feit is. "We gebruiken waterbesparende irrigatietechnieken en een scherminstallatie om - waar mogelijk - energie te besparen en zo efficiënt mogelijk te telen. Dankzij deze en andere hoogtechnologische technieken kunnen we het hele jaar door telen."

Visie 2030
Jaarronde teelt is belangrijk voor het bedrijf en voor het land in het algemeen. Met de introductie van het Vision 2030 programma, Saudi-Arabië de ambitie uitgesproken om het huidige percentage van 70% van voedselimporten te verlagen. Grootschalige investeringen in de tuinbouw zijn een van de manieren om dit te realiseren. "De ontwikkeling van de glastuinbouw zal alleen maar groeien", zegt Al-Batal. "We kijken ernaar uit om hier deel van uit te maken en niet alleen de lokale markt te voorzien van onze producten, maar ook de export naar de omliggende landen mogelijk te maken."

Het totale project zal maar liefst zes kassen omvatten die in drie fasen worden gerealiseerd met een centraal verpakkingscentrum en technische ruimte, en een afdeling voor de vermeerdering van de jonge planten. Na de eerste 14,5 hectare zal volgend jaar de realisatie van de tweede en derde fase volgen, met als resultaat het totale 44 hectare grote project dat binnen anderhalf jaar wordt gerealiseerd en verspreid over verschillende locaties.

Voor meer informatie:
Agrikol
info@agrikol.rs
www.agrikol.rs


Debet Schalke
info@debets.nl
www.debetsschalke.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven