Biobest en Duijvestijn Tomaten pionieren zij aan zij in biologische gewasbescherming

"Wij zijn opgevoed met biologische gewasbescherming"

Duijvestijn Tomaten en Biobest hebben een lange geschiedenis. “We waren een van de eerste klanten van Biobest”, vertelt Ted Duijvestijn in de 14,5 hectare grote tomatenkwekerij in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Hij nam samen met zijn drie broers de kwekerij in 1988 over van zijn vader.

“Mijn vader was al erg vroeg bezig met biologische gewasbescherming. We zijn ermee opgevoed. Toen Biobest hommels op de markt bracht om de planten te bestuiven, zijn we die al snel gaan gebruiken.

Tegen iedere plaag of ziekte zetten we heel gericht een natuurlijke vijand in. Dat is iets wat we heel belangrijk vinden: beter proactief en duurzaam te werk gaan dan achteraf brandjes blussen. Dat is ook de filosofie van Biobest.”

Ted Duijvestijn (l) en Arjo van Lenteren

Betrouwbare partner
Specialist Arjo van Lenteren van Biobest kwam vroeger wekelijks bij Duijvestijn Tomaten. “Ik heb de teeltchef bij Duijvestijn ondertussen mee opgeleid, zodat ze de biologische gewasbescherming ook zelf op de voet kunnen volgen. Maar ik kom nog altijd elke twee weken op de tomatenkwekerij. En er is een rechtstreekse lijn. Als er plagen opduiken, dan reageren we onmiddellijk en kijken we met onze expertise hoe we snel en adequaat kunnen reageren.”

“Bij biologische gewasbescherming moet je héél kort op de bal spelen”, bevestigt Ted Duijvestijn. “Er komen steeds nieuwe plagen bij, op de meest onverwachte momenten. Dat is nu eenmaal de natuur. Dan moeten we snel schakelen en correcties maken. Biobest is een loyale, betrouwbare partner in die aanpak.

‘Biologische gewasbescherming houdt de tomaten puur’
Biobest en Duijvestijn Tomaten waren pioniers in hun samenwerking. Biologische gewasbescherming zal volgens Arjo van Lenteren en Ted Duijvestijn in de toekomst verder aan belang winnen.

“Iedereen kijkt vooral naar wat er in de kassen gebeurt. Wij hebben altijd een bredere blik gehad, dat zit in het DNA van ons bedrijf”, legt Ted Duijvestijn uit.“We kijken naar de hele omgeving, naar het hele ecosysteem. In 2050 zullen we volgens de Verenigde Naties met bijna 10 miljard zijn.

"We hebben maar één aarde om al die mensen te voeden, dus we moeten zorgzaam omspringen met de biodiversiteit. Biologische gewasbescherming is circulair en tast de omgeving niet aan. Het is geen keuze, maar een noodzaak als we 10 miljard mensen willen voorzien van goed en veilig voedsel.

“Ook voor de planten zelf is biologische gewasbescherming simpelweg veel beter. Ze worden weerbaarder. Jij neemt toch ook niet elke dag een aspirientje om niet ziek te worden?

Je gaat sporten, gezond eten en ontspannen, bij zo’n plant is het niet anders, hoor. Biologische gewasbescherming maakt de planten opnieuw puur. Tomaten ruiken en smaken ook écht als tomaten. Als ik een tomaat eet, vraagt mijn vrouw soms: ‘Zou je die niet wassen?’ Waarom zou ik? Ik heb ze zelf geoogst, ze zijn schoon.”

Wisselwerking tussen Biobest en Duijvestijn Tomaten
De relatie werkt in twee richtingen, legt Ted Duijvestijn uit. “We hebben Biobest aangespoord om veel meer te laten zien wat ze doen aan de buitenwereld.

"Consumenten zijn vandaag heel erg bezig met duurzame, circulaire, biologische voeding. Maar ze linken de producten die ze kopen niet aan Biobest, terwijl de biologische gewasbescherming op de achtergrond een levensbelangrijke rol speelt. Wij hebben Biobest een duwtje gegeven om meer naar buiten te komen met hun unieke, innovatieve producten. Ze mogen daar verdorie veel trotser op zijn."

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Duijvestijn Tomaten
info@duijvestijntomaten.nl
www.duijvestijntomaten.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven