Fotoverslag Greenhouse Complexes Russia and CIS 2019

"Kansen voor Nederland maar Oezbeken en Kazakken letten meer op de portemonnee"

In de laatste jaren, en mede dankzij de steun van de overheid, vond er een enorme groei van de tuinbouwsector plaats in Rusland.

Tegenwoordig is dat nog steeds zo, maar is er ook sprake van een groei in de omliggende GOS-landen. De glastuinbouw ontwikkelt zich er sterk. Tijdens het begin december gehouden jaarlijkse evenement "Greenhouse Complexes Russia and CIS 2019" werden de uitdagingen uitgebreid besproken.

Bekijk het fotoverslag hier.

Тепличный комплекс открыт! Elke week wordt er in een Russische krant wel gepubliceerd over nieuwe kassen die worden geopend. De sector groeit de laatste jaren erg snel en er wordt geschat dat er volgend jaar in totaal op een areaal van 1000 hectare hightech kassen staan.

Tijdens het forum werd er besproken hoe deze situatie is veranderd. Er is concurrentie ontstaan in de sector en de energieprijzen zijn gestegen. Daarnaast heeft de overheid de ondersteuning in 2018 veranderd. Eerst werden uitbreidingsprojecten als geheel gesubsidieerd, nu is dit beperkt.

Uitbreidingsplannen zijn dus duurder geworden. Daarom vroegen de telers om ondersteuning tijdens het forum: dan wel voor het energiesysteem of om de export opgestart te krijgen. Ze hopen op die manier betere prijzen te krijgen voor hun gewassen. De overheid was duidelijk, dit gaat niet gebeuren.

Dit kan de reden zijn waarom kassenbouwers dit jaar niet aanwezig waren tijdens het tweedaagse evenement, terwijl ze er vorig jaar wel bij waren. Belichtingsleveranciers waren goed vertegenwoordigd.

Meer van minder
Tijdens het evenement werd er daarom vooral gekeken naar manieren om de productie te verbeteren. De opbrengstcijfers van de Russische kassen kunnen worden verbeterd en veel leveranciers willen dit ook. De belichtingsleveranciers maakten bijvoorbeeld van de gelegenheid gebruik om de mogelijkheden van extra verlichting te presenteren.

Daarnaast werd er gesproken over meerdere systemen waarmee telers meer controle zouden kunnen krijgen over hun gewassen: Pylot bijvoorbeeld, de Paskal-producten en de sensoroplossingen die door 2Grow worden geleverd. Hiermee kunnen telers hun kassen op afstand beheren en op grotere schaal door middel van gegevens over de prestaties. 

Andere onderwerpen waren teeltoplossingen, zoals variëteiten en veredeling, biologische gewasbescherming en kasmanagement. Ook werden er verhalen van telers gedeeld over hoe ze hun positie op de markt verbeterden door automatisering en verpakkingsoplossingen te implementeren en een merk op te bouwen.

GOS-landen
Hoewel de groei van de Russische markt iets lijkt te vertragen, investeren de sectoren in de omliggende landen in hun areaal met kassen. Kazachstan, Oezbekistan, Azerbeidzjan zijn een flink aantal projecten gestart. Voor technische leveranciers zijn de mogelijkheden verschillend: omdat er meer zonlicht is, is er minder behoefte aan extra verlichting.

Waar de Russen bijna onmiddellijk kozen voor Nederlandse leveranciers, omdat ze niet echt op de kosten hoefden te letten en zich ervan wilden verzekeren met hoogwaardig materiaal te werken, is de prijs voor deze markten een veel belangrijker onderwerp. Daarom zijn er hier kansen voor meerdere leveranciers. 

Bekijk het fotoverslag hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.