Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoekers zien kansen

Papaja alternatieve kasteelt in Almería nu rentabiliteit kasgroenten terugloopt?

In het Spaanse Almería draait de land- en tuinbouwsector voornamelijk op de volgende acht verschillende gewassen die onder plastic kassen worden geteeld: tomaat, paprika, komkommer, courgette, aubergine, groene boon, meloen en watermeloen. Nu de rentabiliteit onder druk is komen te staan, kijkt men in de regio nu ook naar papajateelt om het bestaande land- en tuinbouwmodel nieuw leven in te blazen. 

Uit onderzoek van de wetenschappers van de Universiteit van Almería (Spanje) zijn de voordelen gebleken van de integratie van een subtropisch gewas zoals papaja's en de uitbreiding van het productaanbod dat wordt aangeboden door de landbouwsector van Almería, die het aanbod normaal gesproken op slechts acht tuinbouwproducten concentreert.

Er is om verschillende redenen voor de papajateelt gekozen: er is in de eerste plaats een grote vraag van Noord-Europese landen naar dit gewas en ten tweede kunnen de papaja's onder de kassen worden geteeld onder de teeltomstandigheden van het zuidoosten van Spanje.

Om deze redenen hebben de wetenschappers een onderzoek ingesteld om de kwaliteit van de papaja's die onder een natuurlijk geventileerde kas zijn geteeld te beoordelen. Daarnaast hebben zij een schatting gemaakt van de nettowinst vóór belastingen die de papajateelt over een periode van 2,5 jaar (30 maanden) zou opleveren. Een vergelijking wordt gemaakt met de meest voorkomende combinaties van de in het zuidoosten van Spanje geteelde tuinbouwgewassen, wat gewassen betreft die al vier decennia in de provincie Almería worden geteeld.

De papajateelt heeft behoefte aan een kasinfrastructuur die hoog genoeg is om de groei en de grootte van de planten tijdens een teeltcyclus te kunnen bevatten, wat in de meeste kassen van het tuinbouwmodel van Almería mogelijk is. De in de regio behaalde papaja-oogsten voldoen aan de kwaliteitseisen van de Europese markten. Bovendien zijn de opbrengsten gelijk aan of hoger dan die van andere landen waar papaja's worden geteeld. Dit gewas verbetert het rendement in vergelijking met het rendement dat wordt verkregen door de rotatie van andere tuinbouwgewassen die van oudsher in de regio worden geteeld.

De resultaten hebben aangetoond dat de papajateelt onder glas in de regio Almería haalbaar is, en dat er een hogere opbrengst wordt gerealiseerd dan in andere landen en lokale volwassen commerciële kanalen zijn die de knowhow hebben om exotische producten te verkopen die voldoen aan de Europese handelsnormen. De teelt van dit fruit onder de kassen in Almería kan een verhuurbare en commerciële activiteit zijn voor telers.

Bron: Mireille N. Honoré, Luis J. Belmonte-Ureña, Asensio Navarro-Velasco, Francisco Camacho-Ferre, 'Profit Analysis of Papaya Crops under Greenhouses as an Alternative to Traditional Intensive Horticulture in Southeast Spain', 2019, International Journal of Environmental Research and Public Health, 16, 2908.

Publicatiedatum: