Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
verder onderzoek volgt

Tegenslagen in de teelt zorgden voor miljoenenverlies A.C. Hartman

Tholen - Een verlies in 2018 van bijna 12 miljoen euro op een omzet van 30 miljoen euro, een negatief eigen vermogen eind 2018 van 19,7 miljoen euro en een flink aantal openstaande hypotheken, goed voor dik 30 miljoen euro. Het zag er allemaal niet zo rooskleurig uit voor A.C. Hartman, zo kan worden opgemaakt uit het eerste faillissementsverslag van de curator en dus was een faillissement niet onlogisch.

Inmiddels is een doorstart gerealiseerd en is Best Fresh Group de eigenaar. Dit nadat 8,4 miljoen euro werd betaald door KMB Vastgoed B.V., een aan Best Fresh gelieerd vennootschap, voor de aangetroffen onroerende zaken, roerende zaken en bepaalde immateriële activa. 

Daarbij gaat het om 7,25 miljoen euro voor de diverse glastuinbouwcomplexen inclusief kantoren, sorteerloods en installaties, iets meer dan 1 miljoen voor roerende zaken en nog 1 ton voor de immateriële activa.

Ook een groot deel van het personeel (68 man vast) wordt overgenomen, al werd vorige week wel melding gemaakt van een nieuwe ontslagronde, waarbij in totaal tussen de 20-25 man personeel ontslagen dreigt te worden.

Oorzaak faillissement
Bij het faillissement zijn in totaal 9 B.V.'s betrokken. De bestuurders van A.C. Hartman, sinds november 2018 waren dat K. Tewarie en M. Meinsma, wijzen als oorzaak onder meer op 'bepaalde ziekten in de kassen' en het uitblijven van afnemers voor bepaalde oogsten. 

Na financiële hulp van de Rabobank, in totaal staat daar nog een zestal hypotheken open voor in totaal 30 miljoen euro, en een kapitaalinjectie door de bestuurders werd in 2018 het volgende seizoen aangevangen. De hete zomer 'resulteerde in een relatief ongecontroleerde groei van de gewassen met daaraan verbonden negatieve gevolgen', zo valt in het faillissementsverslag te lezen. 

In 2019 is daarna tevergeefs gepoogd te komen tot verkoop van de activa van de failliete vennootschappen, door middel van een verkooptraject. Omdat een nader te verkrijgen (seizoens-)krediet niet meer kon worden verkregen, werden de faillissementen van de failliete vennootschappen uiteindelijk onafwendbaar. Dat gebeurde op eigen aangifte, zo stelt curator Hillie Lunter in het verslag. 

Verder onderzoek
Wel werd bewust gekozen door de blijven draaien op het bedrijf, omdat, zoals de curator eerder al liet weten, de waarde van de activa 'going concern' significant hoger werd ingeschat dan in een 'liquidatiescenario'. 

De komende tijd zal de curator met haar team verder onderzoek verrichten, onder meer naar eventueel 'onbehoorlijk bestuur' en 'de rechtmatigheid van de werkzaamheden', standaardprocedures bij een faillissement. 

Verder zal ook rekening gehouden moeten worden met een drietal lopende procedures. Een geschil met de staatssecretaris van Economische Zaken over terugvordering van verleende subsidies, een procedure waarbij de erven van wijlen Willem Hartman een verstrekte lening opeisen en zaak over voor wiens rekening de (verliesgevende) exploitatie van een voormalig bedrijfsterrein in Erica is.

In de subsidiezaak is al een tussenvonnis uitgesproken en moeten er nu door beide partijen duidelijkheid worden verschaft over de betrokken in het geschil. In de zaak tussen de erven en A.C. Hartman Beheer B.V. staat uitspraak gepland in januari 2020, net als in de procedure over het bedrijfsterrein in Erica.