Meten is weten, zeker ook als het om irrigatie gaat

Voor een optimale irrigatiestrategie door de dag heen en over de gehele teeltperiode heen is er een vergaand begrip nodig van het gebruikte substraat, de plantfysiologie en de wateropname door de plant. In sommige gevallen wordt er een verkeerde irrigatiestrategie geïmplementeerd, in combinatie met een teveel of tekort aan water, tenminste, dat constateert Ziv Omer, productmanager DrainVision en agronomist bij Paskal.

“Een vroege opsporing van foutieve irrigatiestrategieën kan plaatsvinden door het waterniveau in het substraat in hoge resolutie te analyseren. Door online het waterniveau in het substraat te volgen, kan de irrigatie efficiënt worden verbeterd."

Irrigatiestrategie monitoren en aanpassen
DrainVision Floor-Scale is een systeem waarmee de teler de irrigatiestrategie kan monitoren en aanpassen om het optimale vochtigheidsniveau in het substraat te bereiken en mogelijk geld te besparen op de kosten van het afvoeren van een teveel aan water.

“Het DrainVision-systeem is geschikt voor een breed scala aan gewassen en verschillende ondergronden, inclusief steenwolplaten en -kubussen, kokos, potplanten en verschillende gewassen in de volle grond,” toont Ziv. “Het systeem is eenvoudig te onderhouden en de gegevens worden in gebruiksvriendelijke grafieken weergegeven.”

De gegevens worden veilig opgeslagen in een gebruikersaccount en zijn online beschikbaar. “Ze kunnen via een pc of mobiele telefoon worden ingezien, zodat de teler in realtime kan monitoren en reageren op mogelijke veranderingen in het waterniveau in het substraat.”

Met het systeem kan de irrigatie worden geoptimaliseerd, wat gepaard gaat met verbeterde opbrengsten en kwaliteit. Het waterniveau in het substraat wordt bijgehouden, evenals het EC-niveau in de drain. Het systeem biedt nauwkeurige gegevens en werkt draadloos,” zegt Ziv. “Op deze manier kan er flink worden bespaard op zowel water als meststoffen.”

Beschrijving van het systeem
De belangrijkste onderdelen van het systeem zijn onder andere: een opvangbak voor afgevoerd water, een meetverdeler voor afvoer- en irrigatieniveaus, een EC-sensor en weegschalen met een laadvermogen tussen de 50-100 kg.

DrainVision monitort de gegevens met intervallen van vijf minuten via een radiofrequentie en verzendt deze draadloos naar het basisstation in de kas. De gegevens worden van daaruit elke tien minuten doorgestuurd naar de cloud en via de pc of mobiele telefoon aan de gebruiker gepresenteerd. Een basisstation kan gegevens verzamelen van een onbeperkt aantal monitorstations in de kas.

Daarnaast kunnen de gegevens van DrainVision worden geïntegreerd met elk toonaangevend klimaatbeheersingssysteem.

Inzichten
De interface van het systeem bevat grafieken met informatie over het waterniveau in het substraat (gr/plaat), online en dagelijks geaccumuleerd irrigatievolume (liter/ml/tray, msq, plant), het drainagepercentage in relatie tot de irrigatie en de EC in de drainageoplossing (dS/m).

Online waarschuwingen
Er zal een online waarschuwing worden weergegeven, elke keer dat er een grens wordt overschreden. Grenzen kunnen worden ingesteld door de teler al naar gelang de behoefte.

Gebruiksvriendelijke toepassing
Een voorbeeld van gegevens die in de gebruikersinterface van DrainVision worden weergegeven. Boven de interface op de computer – rechts de interface op een mobiele telefoon.

E – Geaccumuleerd irrigatieniveau (liter)
A – Gewicht van het substraat (gr)
F – Geaccumuleerd drainageniveau (liter)
B – EC in drainage (dS/m)
G – Drainagepercentage van irrigatie (%)
C – Huidige irrigatie
D – Huidige drainage

Verschillende gewassen
DrainVision-systemen worden gebruikt in 13 verschillende landen voor verschillende gewassen zoals blauwe bessen, aardbeien, frambozen, cannabis, bloemen, groenten en kwekerijen. Zowel telers als onderzoekers werken met het systeem en werken samen met Paskal Monitoring Solutions om tot een efficiëntere en productievere teelt te komen.

Voor meer informatie:
Paskal Group  
Ziv Omer
ziv@paskal-group.com 
www.Paskal-group.com  

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven