Proexport: "Deze DANA heeft niet zoveel schade veroorzaakt als de vorige"

Bestellingen van bladgroenten en citrus lopen vertraging op in Spanje door stormen

Zware en aanhoudende regen en stormen, in sommige gevallen zelfs hagel, hebben meerdere Spaanse provincies geteisterd: Almería, Murcia, Alicante, Valencia en de Balearen. In de nacht van woensdag op donderdag van vorige week hebben de stormen zich noordwaarts verplaatst richting Castellón en Catalonië.

Murcia en Alicante zijn opnieuw het ergst getroffen. Daar werden wegen afgesloten en ook de scholen gingen er dicht. In de gemeentes San Javier en Los Alcázares in Murcia trad de rivier buiten zijn oevers en hadden ze te lijden onder aanzienlijke overstromingen.

Campo de Cartagena is het gebied waar de tuinbouw het zwaarst is getroffen hoewel de regen voor sommige telers net van pas lijkt te komen. In San Javier, waar er meer dan 120 liter water per vierkante meter viel, heeft het ook flink gehageld.

Volgens informatie van de telersvereniging Proexport zijn in de omgeving van deze gemeente enkele kassen ernstig beschadigd door de hagel en is een deel van de oogst verloren gegaan, onder meer van basilicum, courgette, enkele hectares broccoli en romaine sla.

Ondanks vertragingen van ongeveer twee dagen bij het klaarmaken van de bestellingen heeft volgens Proexport deze DANA niet zoveel schade veroorzaakt als de vorige in september. De reden is dat het water deze keer vlug is kunnen doordringen in de aarde.

De storm komt zeer ongelegen voor de Valenciaanse citrus
In Alicante en Valencia moesten de telers stoppen met het plukken van citrus. Om schimmelproblemen te voorkomen, kan het fruit niet nat worden opgeslagen. De sector had bovendien al af te rekenen met veel minder volumes: tussen 35 en 50% minder mandarijnen in vergelijking met vorig seizoen en ongeveer 20% minder sinaasappelen. Door de productiedaling in Marokko en Italië is het bijgevolg over het algemeen moeilijk om aan alle vraag te voldoen.

"Gelukkig hebben we preventief gehandeld en 40% meer fruit geplukt tijdens de 5 dagen voorafgaand aan de stormen, waardoor we onze verkoop zonder onderbreking konden voortzetten", zegt Sergio Siscar van het Valenciaanse Venser Group. "Veel andere bedrijven daarentegen die dat niet hebben gedaan, zitten nu met de handen in het haar. We hebben dan ook veel telefoontjes gekregen met bestellingen waaraan we niet konden voldoen."

Nu valt nog te bezien welke impact de vochtigheid zal hebben op het fruit dat klaar hangt om geplukt te worden. Zal de productie nog verder dalen?


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven