Vrijspraak in fraudezaak KUBO en RedStar

De rechtbank in Den Haag heeft RedStar vrijgesproken van elke beschuldiging van fraude met MEI-subsidies. Ook KUBO krijgt geen straf. Ruim vijf jaar geleden, in 2014, betichtte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de bedrijven ervan te hebben gefraudeerd bij de aanvraag van een Europese subsidie. Aan die zaak kwam vandaag een einde.

Bij de bedrijven zijn ze blij met de uitspraak. Toch heersen er gemengde gevoelens bij RedStar, die net als KUBO van meet af aan al aangaven onschuldig te zijn. Ook oprichter Dirk van der Kaaij kreeg op alle fronten vrijspraak.

‘Deze overwinning was al van tevoren duidelijk. Ik heb het Openbaar Ministerie diverse keren gewaarschuwd dat dit een kansloze zaak is en verspilde moeite van alle partijen’, stelt strafpleiter Boudewijn van Eijck van het advocatenkantoor Sjöcrona-Van Stigt, die RedStar vertegenwoordigde.

‘Uiteindelijk draait de belastingbetaler op voor 5 jaar lang werk van ambtenaren dat nergens toe heeft geleid. Het was spijkers zoeken op laag water terwijl er geen spijkers lagen.’

Van de beschuldiging is vandaag gehakt gemaakt door de rechtbank. Van Eijck: ‘We kunnen gelukkig een zwart hoofdstuk afsluiten. Deze zaak bracht een heleboel negatieve energie en kosten met zich mee voor het bedrijf en de werknemers.’

Met de subsidie is door KUBO in 2012 een ultramoderne klimaatkas gebouwd voor RedStar. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven