Aardbeien oogsten tot 1 december: 'een unicum'

Tholen - "Wij kijken weer trots en tevreden terug op het afgelopen aardbeienseizoen", zo viel eergisteren te lezen op de LinkedIn-pagina van aardbeienteler by Broersen. De tijd van terugblikken kwam dit jaar later dan normaal. "Afgelopen week plukten wij pas de laatste van het jaar en dat is een unicum." Sem Broersen legt uit. 

"Normaal oogsten wij van eind april tot eind oktober aardbeien, waarbij wij de kas van in totaal drieduizend vierkante meter alleen in het voorjaar heel licht opstoken. Dit jaar werd het 1 december doordat de teelten verder uit waren gelopen. Dit had meerdere redenen. Allereerst een kouder voorjaar, vervolgens een normale zomer op 'de week van 40 graden' na en ten slotte het najaar met veel bewolking en dus weinig zonlicht."

Al bij al schoof alles dus op. Niet gepland en of het nu voordelig of nadelig is, weet Sem niet, maar het weer laat zich simpelweg niet sturen. 

Gespreide productie
In Warmenhuizen wordt de komende tijd de kas klaargemaakt voor komend seizoen. Dit jaar werden de eerste aardbeien geplukt op 14 april en komend seizoen zal het ook om en nabij die datum zijn dat er aan de planten, waar ongeveer zes weken van geplukt kan worden, mooie rode zomerkoninkjes hangen.

Die planten worden in verschillende fases in de kas gezet, zodat er een geleidelijke productie is en er dus vanaf het voorjaar tot in dit geval héél diep in het najaar aardbeien zijn. "Die gespreide productie is belangrijk voor ons omdat wij een zelfpluktuin en boerderijwinkel hebben."


Ilse en Ruud en Sem en Kay

In die boerderijwinkel worden ook asperges verkocht. Sem en zijn broer Kay begonnen er in 2013 mee, waarna in 2017 de groene asperges ook werden aangevuld met witte asperges. "Wij vervelen ons niet", lacht Sem. "De eerste aardbeienplanten gaan begin januari de kas weer in en de asperges komen er komend voorjaar ook weer aan. Tot die tijd is er ondertussen ook nog genoeg onderhoudswerk te doen, samen met mijn ouders Ilse en Ruud. Zij begonnen alweer meer dan tien jaar terug met de aardbeienteelt."

Voor meer informatie:  
by Broersen
www.bybroersen.nl 

Sem Broersen
sem@bybroersen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven