Tholen - Daar was het 'opeens', het Tuinbouwakkoord. Minister Carola Schouten zette er samen met 33 andere sectorpartijen op 14 maart een handtekening onder. Of iedereen erop zat te wachten, was de vraag, maar een 'signaal naar de buitenwereld' was het in ieder geval wel. Niet 'opeens' en wel heel ongewenst waren de aanzwellende geluiden over het Tomato brown rugose virus (ToBRFV) dat al op twee Nederlandse tomatenteeltbedrijven zou zijn gevonden.
Regionaal was in de Bommelerwaard elektriciteit, of eigenlijk het gebrek daaraan, een punt van zorg voor de telers. De telers zagen 'door het net de stroom niet meer'.
Ondertussen ging de teelt gewoon door, werden de eerste aubergines geoogst bij Kwekerij De Jong, had Dutch Berries er een 'bubbelbassin' bij gekregen, ging het krijt er bij slateler Chris Noordam extra vroeg op, zag John Grootscholten van Daily Fresh Radish het seizoen met een 'dijk van een tuin' en een nieuwe weegtoren positief tegemoet terwijl collega-radijsteler vertelde over groei 'in de regenboogradijs'.
Maikel van den Berg in de kas van Mr Seeds
Bouke Arends op bezoek bij Lans
Al die ontwikkelingen, wilde kersvers Westlands burgemeester Bouke Arends ook weleens van dichtbij zien en dus ging hij een 'rondje tuinen'. Buiten zijn directe zicht, maar wel op de nieuwsbrieven terug te vinden: een hightech installatie bij teler Maikel van den Berg in de kas, bouwactiviteit voor fase 7 van locatie NoordVliet bij CombiVliet, zorgen over slagschaduw bij Zeeuwse telers, groentarieven die het telers met verduurzamingswensen lastig maken en bijen in de aardbeienkas.
Marco van Overbeek (Gardener’s Pride) en Joris van Calcar (Lankhorst Yarns) spraken zich uit over tegenwerking bij het verduurzamen van de teelt
Wouter de Jong werd per 1 april directeur bij Ludvig Svensson
Onder het kopje 'bekende gezichten op nieuwe posities' komen we Aldo van Os tegen die stopte als bioteler en biotelers ging coachen, Wouter de Jong die directeur werd bij Ludvig Svensson en Rob Baan die de kar ging trekken bij het Varend Corso.
Rob Baan nam het stokje over van Pleun van der Ende bij het Varend Corso Westland
Rommelen bleef het bij A.C. Hartman in Sexbierum, ook jaren na het faillissement rondom FresQ en bij Greenyard, dat 422 banen wilde gaan schrappen en de conserventak opheffen. En om prikkelend af te sluiten een tweetal stukken om de lezer mee aan het denken te zetten:
“Bedrijven die steggelen over overstappers, trekken bij werving ook vaak aan kortste eind”
“Patenten zijn niet voor niets uitgevonden”
Maandag de tweede helft van maart.