17-31 januari 2019

Nieuwe CEO's, Nederlanders in het buitenland en Nederlanders naar het buitenland

Tholen - De eerste weken van januari staan steevast in het teken van handen schudden, zoenen, nieuwsjaarwensen en de teelt zoetjes aan opstarten. Vervolgens barst het beursseizoen los. Voor sommige bedrijven dit jaar met een nieuwe man aan het roer. 

Beurzen dus. Achtereenvolgens de SIVAL in Frankrijk, de Grüne Woche, de Biobeurs (ook daar was de glastuinbouw aanwezig, zoals bijvoorbeeld Grow Group met hun nieuwe collega Wilco Meuldijk) en niet te vergeten de IPM in Essen. Daar op die laatste beurs viel de term 'plantenpaspoort' regelmatig en dat zou gedurende het jaar zo blijven in de aanloop naar de definitieve invoerdatum van 14 december. 

De beurstijd is ook het moment waarop innovaties aangekondigd worden. Zo werd het automatisch plantenzaksysteem, dat nog een klein zetje nodig heeft, nog maar eens onder de aandacht van de telers gebracht, ontwikkelde Stigas, hoewel niet op beurzen aanwezig, een innovatieve buisrailstoel om zittend gewaswerk te doen, werd gestart met de bouw van een vierlagenteeltsysteem voor aardbeien in Hoogstraten, starten PlantLab en Van Gelder Groente&Fruit een samenwerking op het gebied van vertical farming en bleek men bij Royal Brinkman een vooruitziende blik te hebben, want er werd gestart met het hygiëneconcept HortiHygienz. Een schot in de roos, zo blijkt nu ToBRFV blijft uitbreiden. 


Dr. Du, voorzitter van MegaPhoton en rechts De Goey, de nieuwe CEO van het bedrijf

Uiteraard was er ook genoeg bedrijfsnieuws te melden. Zo kregen RedStar (in de persoon van Henri Lambriex) en MegaPhoton (in de persoon van Robert de Goey) een nieuwe CEO en nam Joep Janssen bij Limex Machine Exploitatie het roer over van zijn ouders.


Vader en zoon Janssen

Bedrijfsnieuws van een andere soort was er voor tomatenteler Schenkeveld, dat zag dat (eindelijk) alle bommen en granaten verwijderd waren in Rijsenhout op het nieuwbouwterrein en er was iets met heipalen voor Snijpunt, dat startte met de bouw van 1900 extra vierkante meter om groenten te kunnen blijven snijden. 


Theo van Vliet (Harvest House), Erik van Leent (Twins Bouw), Marco Romein en Mark van der Salm (Snijpunt)

Daarnaast verhuisde Bucon naar een nieuw pand, liet paprikateler Moors er vijf hectare kas bij bouwen en opende PB tec een vestiging in Noord-Amerika. 

Foto rechts: de familie Moors

Minder leuk bedrijfsnieuws was er ook. Zo verloren 24 mensen hun baan bij kwekerij A.C. Hartman dat moeilijke tijden doormaakte en nekte een rechtszaak tegen een 'Haagse heroïnefamilie' ook een tuinbouwtoeleverancier uit Oosteind.  


André Hamel


Wim Damsteegt

Tot slot is het altijd leuk om te zien dat er verspreid over de wereld Nederlanders actief zijn. André Hamel liet van zich horen uit Iran, Wim Damsteegt vanuit Thailand en Paul Schockman en Niels-Peter Klapwijk gaven een update over de Amerikaanse en Canadese kasgroentenmarkt

Morgen een overzicht van februari 2019.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven