"Grootschalig grondverzet niet (genoeg) geholpen met PFAS-verhoging"

De PFAS-norm is verhoogd van 0,1 naar 0,8 milligram per kilo grond. Veel kleinschalig grondverzetswerk is daarmee vanaf deze week weer mogelijk, aldus directeur Janneke Wijnia van Cumela. Maar het is niet meer dan 'een kleine stap'. "We zien dat door het uitblijven van een oplossing voor het grootschalig grondverzet er nog steeds werk blijft stilliggen en de schade oploopt. De voorbereidingen voor een schadeclaim gaan door." 

Op de korte termijn zijn volgens Wijnia vervolgstappen nodig om het grondverzet over de volle breedte weer los te trekken. "Het is treurig dat we zo lang hebben moeten wachten op deze actie van het ministerie. De verruiming van de norm toont aan dat het ministerie gewoon onzorgvuldig is geweest bij het opstellen van het tijdelijk handelingskader. Als gevolg daarvan lijden onze bedrijven grote schade en dat is hiermee nog niet voorbij, omdat nog lang niet al het grondverzet vrij komt."

Volgens Wijnia kan tachtig procent van de grondverzetters nu weer aan het werk, vooral met kleinschalige projecten zoals het aanpassen van lokale wegen of het verbeteren van de waterhuishouding. 

Glastuinbouw
Vanuit de glastuinbouw bleek eerder al dat, zolang een gesloten grondbalans mogelijk is en grond niet verplaatst hoeft te worden, werkzaamheden door konden blijven gaan. Wel had en heeft de PFAS-problematiek ook zijn uitwerking op de glastuinbouw, vertelde Dirk-Jan van Daalen eind oktober nog

"Het speelt sectorbreed en zodra de grote partijen geraakt worden, zal dat ook zijn uitwerking hebben op de glastuinbouwmarkt en de partijen zoals wij, die zich in die markt begeven. En daarnaast is het gewoon waardeloos voor het sentiment in de infrasector en alles wat aan ons vast hangt. We hebben een oplossing en duidelijkheid nodig om weer vertrouwen te krijgen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven