jaarrond aanbod Noorse komkommers

Noorse taco-liefhebberij doet komkommervraag stijgen

Iedere dag worden er zo'n 30.000 komkommers geoogst in de kassen in Frosta, bij Trondheim. Het teeltbedrijf zet nu ook volledig in op winterteelt dankzij taco-liefhebbende Noren.

Stig Tore Laugen, directeur bij Frostagrønt: "De komkommer is makkelijk te telen omdat hij zo snel groeit." Het teeltbedrijf ziet zich genoodzaakt om de teelt en daarmee de oppervlakte, uit te breiden en investeert bijna 35 miljoen kronen (zo’n 3,5 miljoen euro).

Bijna nationaal gerecht
Taco's, inclusief alle ingrediënten, zoals komkommer, behoren tot de favoriete vrijdaggerechten van Noren. Daar moeten de telers op inspringen. Laugen: "We hebben nu 23.000 m2 met komkommers en de grootste reden dat we nu volledig door kunnen telen in de winter is de taco." De winkels die Frostagrønt bevoorraadt, kiezen Noorse komkommers boven geïmporteerde.

Maar is het wel zo milieuvriendelijk om komkommers in de koude wintermaanden te telen? Lauge: "Wij denken van wel. We gebruiken bijvoorbeeld hernieuwbare energie zoals waterkracht. Daarbij hergebruiken we helft van al het water dat de komkommers krijgen, dat is bijna 75.000 liter."

Geïmporteerd minder milieuvriendelijk
Spaanse komkommers hebben door de warmte van de zon zes keer meer water nodig dan Noorse. Dat zegt komkommer-onderzoeker Michel Verheul van het NIBIO (Noors instituut voor bio-economie). De expert, die ook de Noorse tomatenteelt onderzoekt, vindt dat Noorse producten milieuvriendelijker zijn dan hun buitenlandse concurrenten. Verheul: "In de Noorse kassen hebben we én goede kwaliteit én een oogst met een zeer lage CO2-uitstoot per kilo."

Noorwegen importeert tomaten en komkommers uit Spanje en Nederland, maar dat is onnodig volgens Verheul: "In Nederland wordt gas als energiebron gebruikt, dat heeft een hogere CO2-uitstoot." Ook Spanje komt niet beter uit de vergelijking vanwege het vervoer naar Noorwegen.

Licht geeft ook warmte
Verheul: "Kunstlicht geeft ook warmte en de nieuwe technologie zorgt voor een grotere oogst dan in Spanje en Nederland." Dat geldt tenminste voor de kassen die gebruikmaken van de nieuwste technologie. Voor Noorwegen is het een hele vooruitgang: nog geen vijf jaar geleden kwamen komkommers uit Trøndelag als slechtste uit de test vanwege de hoge CO2-uitstoot bij het telen.

  • CO2-uitstoot in Spanje per kilo komkommers (incl. vervoer): 0,73 kilo
  • CO2-uitstoot in Noorwegen per kilo komkommers: 0,6 kilo

Bron: tv2.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven