Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatenteler Loek van Adrichem over toepassing UV-tunnel:

"UV verhelpt niet alle virusproblemen, maar zorgt wel voor lager infectierisico op onze karren"

Met de jaren zijn telers op zoek gegaan naar manieren om virussen onder de duim te houden. Het gebruik van UV-licht is er daar een van. Oogstkarren door een UV-tunnel halen helpt interne verspreiding van virussen tegengaan. Loek van Adrichem van Van Adrichem Kwekerijen is een van de telers met ervaring met deze toepassing. "Labrapporten tonen aan dat, hoewel het niet alle ziekten uit alle karren elimineert, het verkleint wel de kans op geïnfecteerde karren.” 

Tijdens het rijden door de gangen in een kas, wrijven de oogstkarren tegen levend plantaardig materiaal, zoals de bladeren van tomatenplanten aan. Als ze toevallig wrijven tegen een geïnfecteerde plant is de kans groot dat deze karren later ook gezonde planten in de kas infecteren.

Daarom zijn oogstkarren geïdentificeerd als mogelijke vector voor virale ziekten zoals het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Dat verklaart volgens Arne Aiking van Clean Light waarom, tijdens eerdere virale paniek, het ontsmetten van oogstkarren een reddingsboei was voor vele kwekerijen. 


De tunnel bij Van Adrichem Kwekerijen

'Geen magic bullet, wel een bijdrage aan lagere ziektedruk'
Naast Loek, die sinds 2011 gebruik maakt van UV-desinfectie, hebben ook Gerben Alaerds van Aleards Allegro en Simon Kistemaker van Red Harvest ervaring met de toepassing. Bij Loek is de tunnel geïntegreerd in de normale werking, waarbij gebruik 'minder dan een minuut' in beslag neemt. 

Gerben vult aan: "Deze UV-tunnel stopt niet alle infecties door alle bezoekers of door andere bronnen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het desinfecteren van deze karren meerdere keren per dag, heeft geleid tot vermindering van het aantal en de ernst van onze virus-problemen." De tunnel is in Hegelsom sinds 2009 in gebruik.

Net als Loek heeft Simon de tunnel sinds 2011 in gebruik. "We hebben ervoor gekozen om onze karren met deze methode in plaats van een vloeistof te desinfecteren, want we worden geconfronteerd met zeer strenge eisen met betrekking tot de resten van chemische biociden.

We willen een schoon product leveren. Bovendien, omdat we geen vloeistoffen gebruiken om onze karren te desinfecteren, slagen we erin om roestvorming te voorkomen, en andere vormen van vroegtijdige slijtage van het grote aantal karren waarmee we werken met deze operatie."  

Voor meer informatie:
CleanLight
www.cleanlight.nl
info@cleanlight.nl

Publicatiedatum: