Ineke Vlot, SMK:

"Behoefte aan objectivering en harmonisatie voor duurzamere verpakkingen"

Sluiten de huidige verpakkingseisen voor het keurmerk On the way to PlanetProof nog wel aan bij de laatste duurzame oplossingen voor verpakkingen en afvalverwerking? En hoe kunnen betrokken partijen in de markt samen werken aan de gewenste harmonisatie in de verpakkingsketen? Daarover spraken deelnemers tijdens het rondetafelgesprek dat SMK onlangs samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken organiseerde.

“Bij SMK herzien we de verpakkingscriteria voor AGF periodiek”, vertelt Annika de Ridder, projectleider agroketens bij SMK. “Bij de herziening nemen we de nieuwste oplossingen en inzichten in de afvalverwerking en duurzame verpakkingsindustrie in ogenschouw. Simpel gezegd: je moet weten wat er allemaal aan innovatiefs kan en wat de laatste wetenschappelijke inzichten zijn om de juiste eisen te kunnen stellen.”  

Uitgangspunten verpakkingseisen
Bij de On the way to PlanetProof criteria wordt er steeds van uitgegaan dat verpakkingen de kwaliteit van het eindproduct behouden, voldoen aan voedselveiligheidseisen én de milieu-impact van de materialen beperken. Om deze doelen te bereiken, stelt het certificatieschema een aantal eisen voor kunststof verpakkingen. Naast deze verplichte eisen zijn er ook keuzemaatregelen waarmee deelnemers punten kunnen verdienen.“Over wat duurzaam verpakken is, verschillen de meningen van betrokken partijen in de markt nog geregeld”, zegt Annika. “Dat maakt de herziening ook een complex vraagstuk.” 

Behoefte aan harmonisatie
De behoefte in de markt aan objectivering en harmonisatie voor duurzamere verpakkingen is dan ook groot”, vult Ineke Vlot, programma manager non-food bij SMK, aan. ”Dat bleek ook tijdens onze bijeenkomst in mei. Diverse deelnemers uit de hele verpakkingsketen spraken daar hun wens uit voor certificering.Tegelijk is er de vrees dat certificering de innovatie remt. En weer een nieuw logo vinden de deelnemers niet wenselijk. Voordeel van certificering is echter dat je zeker weet dat een verpakking aan bepaalde eisen voldoet. Dat helpt inkopers en consumenten.”  

“Tijdens de eerste gespreksronde zijn al veel aandachtspunten besproken waar we in het volgende gesprek zeker dieper op ingaan”, zegt Annika. “Zoals de noodzaak om op Europees niveau te harmoniseren, omdat veel producenten ook buitenlandse afnemers hebben. Daarnaast is het belangrijk dat we integraal naar de verpakking blijven kijken als onderdeel van de gehele productieketen. Ook de communicatie met de consument verdient meer aandacht. De beleving van consumenten is vaak anders dan die van verpakkingsdeskundigen.”  Aad Hoekstra (A top Packaging) heeft in het rondetafelgesprek de objectivering van de duurzaamheid van verpakkingen op bovenstaande manier systematisch in beeld gebracht in de vorm van een score voor de CO2-belasting met vier aanvullende ‘markers’. 

Bron: SMK 
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven