Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van restjes tot reststroom met de ontpakkingsmachine

Tholen - “De roots van ons bedrijf ligt van oorsprong in de agrarische sector,” vertelt Fabiaan Hendricks van Smicon uit het Brabantse Wanroij. “Oprichter en directeur Tonnie Smits begon ooit met constructiewerk en stalinrichtingen en daarna met brijvloerinstallaties. Op die manier zijn wij in aanraking gekomen met de verwerking van organische reststromen.

Vanuit het verwerken van reststromen met name de aardappelsector zagen we een behoefte aan machines die de reststromen in de gehele AGF-sector naar een hoger niveau kon tillen. De restanten worden meestal verwerkt tot veevoer of als brandstof voor de biovergister.”

“Later kregen we de vraag uit de recyclingwereld over hoe we de machines kunnen gebruiken als er nog een verpakking om heen zit,” vertelt Fabiaan verder. “Toen hebben we ingezet op het in twee-, soms drie stappen uitpakken van deze producten. Dat heeft goed gewerkt bij de grote recyclebedrijven.

Deze stappen wilden wij echter integreren in één machine die de verpakking scheidt van het organisch materiaal. Met dat idee gingen we naar vier machinegroepen met uiteenlopende technieken: De uitpakmachine, de shredder, de vermoezer en de schroefpers. Naast deze machines bieden we complementair nog extra machines aan: pompen om de organische brij te transporteren en reinigingsinstallaties om de kratten, palletboxen en kliko’s te reinigen.”

Tot wel 40 ton restanten per uur
“De capaciteit van onze uitpakmachines is heel divers,” vertelt Sander Derks van Smicon. “Deze machines kunnen tot wel 40 ton aan restanten per uur verwerken. De AGF-bedrijven in de Benelux verwerken zulke hoeveelheden afkeur of retourzendingen niet zelf. Vaak laten ze hun reststromen verwerken door een gespecialiseerd bedrijf dat op zijn beurt zo’n 100 tot 200 ton per dag ophaalt bij supermarkten en producenten . Daar ligt van alles op de lijn. Niet alleen appelen en peren worden vermalen maar ook koekjes, boter, brood, etc.”

“De uitpakmachines zijn dan misschien iets minder interessant voor de bedrijven in de AGF-sector, de vermoezers en shredders zijn dat zeker wel,” vertelt Fabiaan. “Vooral bij de grote aardappelverwerkers worden ze ingezet. Alleen al aan aardappelschillen en restproduct verwerken de bedrijven vaak zo’n 5 tot 15 ton aan aardappelproduct per uur in onze machines. Het eindproduct van deze reststromen wordt bijvoorbeeld gebruikt in de (eigen) biovergisters of opgeslagen in de silo’s om later te worden afgevoerd voor veevoer of andere toepassingen.”

Verwaarding van de reststroom                                                          “De laatste jaren zien we wel een kentering in het gebruik van de reststromen,” vertelt Sander. “Vroeger werden onze machines voornamelijk gebruikt om de reststromen bij bedrijven compacter te maken. Hiermee bespaarde men op het volume in het transport en onder de streep scheelde dat weer wat centen. Tegenwoordig zetten bedrijven veel meer in op verwaarding van hun reststromen. Ze gaan met specifieke partners kijken hoe ze nog waardevolle grondstoffen uit de reststromen kunnen halen en of dat ook rendabel voor ze is. Denk bijvoorbeeld aan oliën die men nog kan halen uit de schillen van sinaasappels, grondstoffen voor bioplastics of het upgraden van de reststroom om deze te gebruiken als voedingsbodem bij de productie van o.a.  eiwitten. Dat is een heel andere benadering dan pakweg zo’n 10 jaar geleden.”

Tegelijkertijd streeft de sector naar het minder weggooien van groenten en fruit en minder gebruik van verpakkingsmaterialen. “Ik denk toch dat verwerkers daar niet veel van gaan merken in hun bedrijfsvoering,” vertelt Sander. “Je ziet wel dat de consument minder plastic verpakkingen wil zien en duurzamer omgaat met zijn voeding maar als we dan ’s avonds langs de supermarkt gaan, willen we wel een ruime keuze hebben in het assortiment zoals de meest uiteenlopende soorten groentenmixen.

Die klantwens voor keuze zorgt er direct voor dat nooit alles verkocht kan worden en je altijd met reststromen te maken krijgt. Mensen willen kunnen kiezen en als de keuze beperkt is, gaan ze wel naar de concurrent toe. Of de producten dan verpakt zijn of niet, of in welke verpakking, maakt voor ons niet veel uit. De machine breekt elke soort verpakking open en na de lijn kunnen die nog gesorteerd worden met bijvoorbeeld een magneet voor blik en verdere scheiding met een windshifter die de lichtere verpakkingen naar een perscontainer blaast. Door die scheiding kunnen we ook tot een zeer hoog  scheidingsrendement komen.”

“We zien een trend dat voedingsmiddelenproducenten om tal van redenen de verwerking van reststromen in eigen beheer willen houden. Om in te spelen op deze en andere veranderingen in de markt, zetten we in op kleinere versies van onze verwerkingsmachines voor de kleinere spelers in de markt. Verder hebben we van de meeste machines ook een demo-uitvoering staan.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 33e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:                                            Smicon BV                                                            www.smicon.nl                                                        s.derks@smicon.nl                                               f.hendricks@smicon.nl