Plastic afval Britse supermarkten stijgt tot bijna 1 miljoen ton per jaar

Ondanks het feit dat er in de publieke sector minder verpakkingsmateriaal wordt gebruikt, is het gebruik van wegwerpplastic door Britse supermarkten gestegen tot meer dan 900.000 ton per jaar. Zeven van de 10 grote Britse supermarkten hebben het afgelopen jaar hun plastic voetafdruk vergroot, waarbij alleen Waitrose, Tesco en Sainsbury's 'marginale' reducties hebben gerealiseerd.

Volgens een rapport van Greenpeace en het Environmental Investigation Agency stond Waitrose bovenaan de ranglijst van de grote supermarkten die beloofden om wegwerpplastic te verminderen, niet-recycleerbare verpakkingen te elimineren en om zich bezig te houden met toeleveringsketens en transparante rapportages. Waitrose wordt gevolgd door Morrisons en Sainsbury's.

Lidl, Asda en Aldi presteerden het slechtst. Iceland is van de hoogste plaats vorig jaar gedaald naar de zevende plaats dit jaar, terwijl Sainsbury's van de onderkant vorig jaar naar de derde plaats is gestegen.

Waitrose en Morrisons scoorden hoog na het verminderen of vaststellen van doelstellingen om plastic verpakkingen te verminderen en het testen van navul initiatieven. Sainsbury's kondigde plannen aan om het plastic met 50% te verminderen en introduceerde herbruikbare zakken voor los AGF. Belangrijke merken die voor het tweede achtereenvolgende jaar niet hebben gereageerd op het onderzoek waren onder meer Ocado, Best-One en Booker Group.

In totaal is het gebruik van plastic verpakkingen door de 10 grootste Britse supermarkten gestegen van naar schatting 886.000 ton in 2017 tot 903.000 ton in 2018. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers vastgesteld van diverse supermarkten die toezeggingen hebben gedaan om het gebruik van plastic te verminderen.

De stijging werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de afzet van merkproducten.

De EIA en Greenpeace dringen er bij supermarkten op aan om te werken aan het elimineren van wegwerpplastic door verpakkingsvrije producten aan te bieden of over te stappen op herbruikbare en hervulbare alternatieven. Zij waarschuwden dat 'valse oplossingen' zoals het ruilen van plastic voor karton of het verdunnen van plastic 'onaanvaardbaar' zijn.

Bron: metro.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven