FVO stelt data protocol op voor telers

Regie over eigen teeltdata

In de glastuinbouw wordt dagelijks een enorme hoeveelheid (teelt)data geproduceerd. FVO onderkent de strategische waarde van deze teeltdata. In het belang van haar telers heeft FVO binnen het programma Glas4.0 een Data Protocol opgesteld. Dit Data Protocol geeft telers de mogelijkheid om regie over eigen teeltdata te houden. Hiermee faciliteert FVO telers bij de vragen vanuit tuinbouwtoeleveranciers over het beschikbaar stellen van data voor onder meer onderzoek en advies.

Basis
Michiel F. van Ginkel, voorzitter FVO: “Het gebruik van data neemt een enorme vlucht. Een kans voor de keten en de teler, maar wel binnen kaders van een veilig gebruik waarin een aantal basiszekerheden zijn ingebouwd. Middels het Glas4.0 Data Protocol leggen we hiervoor een basis.”

Borgen van eigendom
Doelstelling van het Data Protocol en bijbehorende overeenkomst is het bieden van de mogelijkheid aan de dataleverancier (de teler) en de datagebruiker (vaak de solution provider / leverancier) om duidelijke afspraken te maken en vast te leggen. In deze afspraken borgen we zoveel mogelijk het eigendom en gebruik van data. Ook maken we afspraken welke data op welk moment gebruikt mogen worden en wanneer de data door de datagebruiker vernietigd moet worden.

Data delen bevorderen
Frank van Kleef, voorzitter Telers Coördinatie Team GLAS4.0: “We geloven dat slim gebruik van onze data een nieuwe stap is in de ontwikkeling van de teelt. Maar we zien ook de risico’s. We merken dat telers steeds terughoudender worden om data te delen met leveranciers. Dit remt weer de gewenste ontwikkeling. Het GLAS4.0 Data Protocol is een stap om delen van data te bevorderen maar wel binnen de juiste kaders.”

Om de innovatie en ontwikkeling in de sector te bevorderen, sluit FVO geen data uit voor uitwisseling binnen dit Data Protocol. "We adviseren alle stakeholders wel goed na te denken over welke data wordt gedeeld en om dat goed vast te leggen. De overeenkomst inzake de verstrekking van data (contract tussen teler en datagebruiker) bevat onder meer bepalingen over het eigendom, de vertrouwelijkheid,  het gebruik van de data en wanneer dat gebruik gestopt moet worden."

Harrij Schmeitz, Coördinator GLAS4.0: “Bij het samenstellen van het contract hebben we heel duidelijk gekeken naar het belang voor de teler. Hierbij is met drie toeleveranciers (datagebruikers) in de sector samengewerkt.”

Zie voor meer informatie over het GLAS4.0 Data Protocol: www.glas40.nl  

Voor meer informatie:
Federatie Vruchtgroente Organisatie
www.vruchtgroente.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.