E.coli in VS

FDA: "Sla van indoor teelt is veilig"

Het duurt nog maar een paar dagen tot 2020 begint, maar in de VS voelt het misschien alsof ze terug in de tijd zijn gegaan naar 2018. Net als vorig jaar wordt Romaine sla in de week voor Thanksgiving uit de schappen gehaald. En net als vorig jaar is sla uit kassen veilig verklaard.

In totaal zijn er 40 mensen in 16 staten ziek geworden door een uitbraak van de E.coli-bacterie in Romaine sla. Dit blijkt uit een rapport van de Centers for Disease Control en de US Food and Drug Administration (FDA). Onderzoek heeft aangetoond dat Romaine sla uit de regio Salinas in Californië waarschijnlijk de bron is van deze uitbraak.

Uit de schappen
Om deze reden heeft de FDA gezegd dat consumenten geen Romaine sla moeten eten die is geoogst in Salinas, Californië. Daarnaast zouden consumenten ook de producten uit de aankondiging van de USDA van 21 november 2019 niet moeten eten. Deze waarschuwing geldt voor alle types Romaine sla, inclusief kroppen sla en voorgesneden producten.

Salinas is de grootste teeltregio voor Romaine tussen april en november. Daarna wordt de teelt verplaatst naar Yuma, Arizona.

Winkels in de VS hebben de saladeproducten uit Californië inmiddels uit de schappen gehaald nadat de federale agentschappen hadden gewaarschuwd dat ze besmet zouden kunnen zijn met de E.coli-bacterie. Target, Walmart, Wegmans, Aldi, Sam’s Club en anderen hebben de waarschuwingen ter harte genomen.

Romaine sla geteeld middels teelt in hydroponics of kassen is veilig
“Op het moment is de Romaine sla, die buiten de Salinas regio wordt geoogst, niet besmet, blijkt uit onderzoek. Romaine sla die middels hydroponics of in kassen wordt geteeld, wat wordt aangemerkt als “indoor teelt”, lijkt niet te lijden te hebben gehad onder de huidige uitbraak. Er is geen aanbeveling voor consumenten om Romaine sla van deze teelt te laten liggen,” zegt de FDA. “Als je de herkomst van de Romaine sla niet kent en deze ook niet bekend is bij de leverancier, dan zou je het niet moeten kopen of verkopen.”

De FDA en staatspartners doen onderzoek waarbij de blootstelling aan de bron wordt getraceerd. De eerste onderzoeksresultaten suggereren dat zieke mensen in Maryland zijn blootgesteld aan Romaine sla die werd geoogst in Salinas, Californië.

De FDA heeft onderzoekers naar de betreffende bedrijven gestuurd om de bron te bepalen en de reikwijdte van de besmetting. Naarmate het onderzoek vordert, zal er meer informatie beschikbaar komen.

Daarnaast onderzoeken de staatspartners in laboratoria monsters van de Romaine sla van de patiënten die mogelijk slachtoffer zijn van de uitbraak.

Zelfde stammen als vorig jaar
Genetische analyse van de E.coli O157:H7-stammen van patiënten in deze uitbraak lijken erg op de stammen die worden geassocieerd met de uitbraak in de herfst van 2017 en de herfst van 2018. Deze uitbraken hadden effect op consumenten in zowel Canada als de VS. De uitbraak van 2017 werd geassocieerd met bladgroentes in de VS en Romaine sla in Canada. De uitbraak in 2018 werd in beide landen geassocieerd met Romaine sla.

Na de uitbraak van vorig jaar vlak voor Thanksgiving heeft de sector vrijwillig besloten om de herkomstregio van de sla aan te geven op het etiket. Gezondheidsautoriteiten hebben aangegeven dat dit het makkelijker maakt om eventuele zaken op te sporen en specifieker te zijn in de waarschuwingen die ze aan het publiek bekend maken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven