BayWa AG beoordeelt vlaggenschipproject in de VAE positief

Een jaar tomaten telen in de woestijn stemt tot tevredenheid

Een jaar na de officiële opening van hun klimaatgecontroleerde kassen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), toont BayWa AG zich tevreden over het project. Het bedrijf, dat het project in samenwerking met Al Dahra Holding, LCC uit Abu Dhabi heeft opgezet, heeft het afgelopen jaar gebruikt om de productiegerelateerde processen te optimaliseren en het assortiment lokaal geteelde premium tomaten uit te breiden tot vier rassen. BayWa heeft daarmee naar eigen zeggen aangetoond dat het mogelijk is om in uitdagende klimaten vruchtgroenten te telen.

"Het afgelopen jaar hebben we belangrijke kennis op dit gebied opgebouwd. En we zijn er nog meer van overtuigd geraakt dat we onze glastuinbouwproductie moeten voortzetten en uitbreiden", zegt Benedikt Mangold, hoofd Global Produce bij BayWa AG. "De samenwerking met onze partner Al Dahra was uitstekend."

Klimaatverandering en het groeiende verlangen naar zelfvoorzienendheid in veel regio's van de wereld betekent dat er in de toekomst meer producten, die in klimaatgecontroleerde kassen worden geteeld op de markt zullen worden gebracht, voegt Mangold toe. "Daarom zijn we geïnteresseerd in dergelijke projecten."


Tamatim tasties en tamatim treats

Consumptie in de VAE
Van de in de VAE geconsumeerde tomaten wordt 89 procent geïmporteerd. Door het klimaat is er van juli tot oktober geen binnenlandse productie mogelijk. "We zijn de hele Arabische zomer doorgegaan met telen en zo hebben we aangetoond dat we 365 dagen per jaar de binnenlandse markt kunnen bevoorraden, zoals gepland", zegt Georg Czerny, Managing Director van TFC Middle East.

De Europese import heeft een goede reputatie bij consumenten in de VAE. "De in Al Ain geteelde tomaten voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen, maar kunnen tegen een lagere prijs worden verkocht en hebben een beduidend betere ecologische voetafdruk omdat ze lokaal in klimaatgecontroleerde kassen worden geteeld.

De uitdagende omstandigheden in de VAE vragen om een specifiek procesmanagement, bijvoorbeeld met betrekking tot de continue werking van de klimaatgecontroleerde kassen en de kwaliteitscontrole. In Al Ain zijn deze processen in de loop van het eerste jaar daarom verder geoptimaliseerd.

BayWa heeft ook meer variatie toegevoegd aan het assortiment dat onder de merknaam Mahalli wordt verkocht. Naast rode snacktomaten (tamatim treats), bevat het nu ook snacktomaten met gemengde kleuren (tamatim treats), cherrytomaten (troscherrytomaten) en vleestomaten in verpakkingen van verschillende formaten. De zaailingen worden geteeld in een aparte kwekerij op de teeltlocatie.

Voor meer informatie:
BayWa
www.baywa.com

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven