Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klimaatcontainers klaar voor transport naar Amerikaanse kruidenkweker

Poppetje gezien, kastje dicht

Tholen – Aan de buitenkant zie je het er niet direct vanaf, want dan is het ‘gewoon’ een container. Maar als de deuren opengaan openbaart zich een flink stukje hightech. Een klimaatcontainer om precies te zijn. In Aalsmeer in de bedrijfshal van Bosman Van Zaal staan er twee klaar voor transport naar een grote Amerikaanse kruidenkweker die met behulp van de container het optimale teeltrecept voor basilicum wil uitvogelen.


Carlo Castelijn in de kant van de container waarin drie ‘Deense karren’ naast elkaar passen. Indien gewenst kunnen ook beide kanten van een Grow&Roll-systeem met Deense karren worden voorzien.

Maar waarom een container en geen klimaatkamer? “Simpel”, vertelt Carlo Castelijn van Bosman Van Zaal. “Deze containers kunnen zo achterop een trailer vastgeklikt worden. Daardoor is het mogelijk om na een onderzoek de container te verkopen of naar een andere locatie van het bedrijf te vervoeren. Een stuk voordeliger dan een hele klimaatkamer afbreken en weer elders opbouwen.”


De afgelopen tijd werden nummertje drie en vier gebouwd, nadat twee jaar terug eveneens op verzoek van een andere klant al eens de eerste container werd gebouwd.

In totaal passen er drie extra brede ‘Deense’ karren in de ene helft van de container. Daarop kan op kleine schaal een meerlagenteeltsysteem gecreëerd worden met LED en alle toeters en bellen die daarbij komen kijken. Aan de andere kant is een kweektafel gemonteerd voor onderzoek naar ‘gewone’, niet-meerlagenteelt.


De kant met daarin de kweektafel, een verzoek van de klant die de tafel zo laag mogelijk wilde hebben. Verder worden er ook nog goten in de container opgehangen zodat de klant kan experimenteren met aardbeienteelt.

Het enige dat nodig is om de klimaatcontainer aan de praat te krijgen, is elektra, water en CO2. Elektra om de LED-lampen te laten branden en de klimaatcomputer te laten draaien. Die laatste zorgt vervolgens voor de rest, waaronder de water- en CO2-dosering.


De afgelopen weken werd de laatste hand gelegd aan de containers, die in december op transport gaan.

Dat klinkt allemaal erg makkelijk en dat is het ook, maar de kruiden die in de container geteeld gaan worden, en dan vooral basilicum, laten zich niet zo makkelijk goed sturen. “Basilicum is erg gevoelig en wordt makkelijk zwart als het te vochtig is. De Amerikaanse teler gaat kijken welke combinatie van licht, temperatuur en luchtvochtigheid het optimale teeltklimaat voor basilicum geeft om dat vervolgens op grotere schaal in commerciële productie toe te kunnen passen.”

Tot slot nog even de cijfers:
-container buitenmaat: 6058x2500x2896 mm LxBxH
-teeltoppervlak Grow&Roll: 9x0,9 vierkante meter
-teeltoppervlak tafel: 2 vierkante meter

Voor meer informatie:
Bosman Van Zaal
info@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com