Professionals uit Oost- en Zuid-Europa 'on tour' binnen Nederlandse biologische zaadsector

De Nederlandse groentenzaadsector is wereldwijd toonaangevend in grootte en kwaliteit. Ook biologische veredeling en zaadproductie komt steeds meer op gang. Binnen het Europese Liveseed-project kregen twintig professionals uit Oost- en Zuid-Europa de kans om de Nederlandse biologische zaadsector een week lang van dichtbij mee te maken. Het doel: praktische tips, inspiratie en werken aan een Europees netwerk om in eigen land stappen te zetten met het gebruik van biologisch zaadgoed. Naast technologische ontwikkelingen springt de goede organisatie van het Nederlandse kwaliteitssysteem in het oog. Een belangrijke voorwaarde om te zorgen dat biologisch uitgangsmateriaal door de teler gebruikt wordt. Bionext deelde dit verslag gisterochtend op Twitter: 

Een goed begin is het halve werk

Maaike Raaijmakers van Bionext liet zien hoe het Nederlandse systeem van de Biodatabase werkt. In de biologische teelt wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologisch uitgangsmateriaal. Expertgroepen bestaande uit zaadproducenten, onderzoekers en telers bepalen van welke gewassen er voldoende biologisch zaad beschikbaar is. Voor deze gewassen mag geen derogatie worden vergeven. In de Biodatabase staan per gewas de beschikbare rassen vermeld en bij welke leverancier dit materiaal verkregen kan worden.

Foto's bij presentatie Bionext, WUR en van de bezoeken aan Vitalis en de Bolster.

Roel Hoekstra (WUR) van de Nederlandse genenbank toont onder grote belangstelling van de groep de collectie plantaardig genetisch materiaal dat in de vorm van plantenzaden bewaard wordt. Steven Groot (WUR) weet zijn onderzoek naar optimale bewaring van zaadgoed te koppelen aan eenvoudige en praktische tips om de kwaliteit van het uitgangsmateriaal voor langere tijd te kunnen waarborgen.

Marcel van Diemen, veredelaar bij groentenzaadproducent Vitalis legde vervolgens uit welke eigenschappen juist voor de biologische teelt zo belangrijk zijn aan de hand van pompoen- en slaveredeling. Een rondgang langs de gehele productiecyclus laat de meerwaarde van biologisch uitgangsmateriaal zien.

De rondleiding liet zien hoe de kwaliteit van de zaden gewaarborgd blijft. De presentatie van Germains seedtechnologies bij Vitalis toont hoe hoogtechnologische zaadbehandelingen ook gebruikt worden om de kwaliteit van biologisch zaad te optimaliseren. Een vruchtbare samenwerking.

Waar Vitalis zich volledig focust op de professionele markt, bedient de Bolster ook de biologische hobbytuinder. De broers Maarten en Frank Vosselman laten zien wat de voor- en nadelen zijn van hun grote variëteit aan gewassen. Met 370 biologische gewassen op 400 hectare productieareaal is de Bolster eigenlijk geen kleine speler meer te noemen.

Foto's bij NAK Emmeloord, Agrico, NAK Tuinbouw en de Beleving.

Woensdag, aardappeldag. De NAK Emmeloord controleert en beoordeelt de kwaliteit van pootaardappelen. Een kwalitatief goede pootaardappel is essentieel om een gezond gewas te kunnen telen. Nederlandse teeltomstandigheden en het kwaliteitssysteem zorgen ervoor dat Nederlandse pootaardappelen wereldwijd hun weg vinden.

Naast de controle van de NAK, voert Agrico nog een zorgvuldige eigen kwaliteitscontrole uit. De biologische aardappelmarkt groeit en krijgt een steeds belangrijkere plek in Agrico’s veredelingsprogramma. In het in 2018 geopende Agrico Quality Center worden pootaardappelen in verschillende fases getest op de strenge kwaliteitseisen.  
 
De NAK Tuinbouw is een onafhankelijke organisatie die de kwaliteit van tuinbouwgewassen test. Raoul Haegens vertelt over het controlesysteem en laat zien hoe potentieel nieuwe rassen beoordeeld worden. Op deze manier kan schoon, uniform zaad zoveel mogelijk gegarandeerd worden, voordat het bij de teler terecht komt.

Naast het opdoen van inhoudelijke kennis, is het vormen van een Europees netwerk een belangrijk doel van de cross-visit. Daar is voldoende gelegenheid voor tijdens een kookworkshop met lokale producten bij de Beleving op biologisch akkerbouwbedrijf NZ27.

Bionext wil graag alle betrokken organisaties hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en de openheid rond het delen van kennis.

Voor meer informatie: www.bionext.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven